titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Monday, February 28, 2011

Laksa Pangkor dalam ingatan..hikhik

tadi officemate ku citer, dia makan laksa Pangkor masa gi kursus kt Pangkor, ada sesape yang suka tak..daku?like gile2 kt laksa nih..jatuh chenta masa my neighour, of course la org sana bagi sepinggan satu ketika dulu...now it's one of my fav dish (yo la tuh, padahal memang bedal sume benda..haha)
dia tak sama cam laksa biasa, laksa biasa ikan di tumbuk/blend sampai hancur kan?laksa Pangkor plk ikan dia direbus sekor2 (biasanya ikan kembong) pastu di buat cam sup..tap buh asam keping supaya masam...mi dia plak, guna mi sua cina, ada sambal merah lagi weih..dia nyer ulam-ulaman, kacang panjang...sedap..tak caya cuba korang try buat@cari....ni rupenyer..jeng jeng jeng..

humang aih..sedapnyer
 p/s: kena buat nih, takleh jadi..

My Comel tiDo Contest

                             comei kan...nak join contest nih, pi kat sini


Liza pon nak try join this contest la, manalah tau ada rezeki Hannah Umairah kali nih..
Gambar tido Hannah yang ibu nak pertaruhkan ialah.....



nama ibu/saya: Saliza Idura binti Shaari
nama anak: Hannah Umairah bt Hairul Affende
Umur: 1 tahun 1 bulan

kawan2, tarikh tutup 13 Mac 2011@1159pm yerk, jangan lambatt!

kerja dan stress

dua perkara  yang saling berkaitan kan kawan-kawan? takde kejer pon stress, banyak keje pon stress, so bagaimana nak kurangkan stress? daku pernah dengar satu ceramah, setiap orang ada stress masing-masing, yang berbeza, level dan bagaimana dia tangani stress tersebut. yang paling utama, dekatkan diri pada PENCIPTA, kontrol makan, gi bercuti, buat perkara-perkara yang menggembirakan, yoga dan macam macam lagi..bagi yang dah ada anak cam daku nih, tengok muka dia pon ilang dah stress..
ok la, so kawan2 jangan stress sangat ok,gumbirakan hati anda masing-masing...bubye..

senyum..tak perlu kata apa-apa..

Sunday, February 27, 2011

Nabi (S.A.W.) Baring Atas Riba Isterinya

Salam semua..jom jap kita baca artikel yang liza petik ni, bagus untuk bacaan kita para isteri/suami..Insyaallah


sumber: iluvislam.com

Halimah jongang, Fatimah juling, Dollah hapak

Salam semua...cuti nih kemana kamu semua? kamu-kamu mesti pernah dengar tajuk drama-drama di atas kan, daku takdelah follow sgt crita-crita tersebut, tapi nak tergelak pon ada ngan tajuk tajuk tuh..macam tak sesuaaiii jer kan,siap ada lagu yang tak menahan tuh..walau ape pon, suka hati pengarah tu la kan nk bubuh tajuk aper, daku sebok watper..ahakss..urm...xmau komen lelebih la, kang kena saman..oppss...


ibu shaye suke layan cita yang tangkap leleh..hukhuk


Friday, February 25, 2011

nape saya suka hari Jumaat

Salam semuaa.
Alhamdulillah, ketemu jua daku dengan Jumaat hari ini....daku suka sangattt ngan hari Jumaat. nak tau reason2 dia tak:
  • Hari jumaat kan penghulu segala hari dalam Islam
  • Hari Jumaat hari keroje  terakhir dlm seminggu...horayy (bg diriku la yerk, kwn2 di swasta ada gk yg kerja Sabtu)
  • Hari Jumaat time rehat lama skit..hikhik
  • Hari Jumaat mlm ada Raja Lawak..bole?muahahaha..
Ha, tp bagi daku, ada satu perasaan indah bila tiba hari Jumaat, terasa KETENANGAN...cuaca pon selalu baikk jerk, tapi daku noticed sesuatu, hari jumaat selalunya akan HUJAN..hujan rahmat tu..

yang penting, ku dapat bersama Hannah Umairah 24 jam utk dua hari
kesimpulannya, walau hari ape pon, jalani dan nikmatilah ia sebaik mungkin yerk, manalah tau tk sempat repeat the day minggu depan...:)ok, daa...

Thursday, February 24, 2011

Wednesday, February 23, 2011

Fulltime Housewife

sapa nak join ?hahaha..tetiba ku rasa nak jadi suri di rumah pulak..ini adalah kerana aku jelesss sangat dekat mereka yang duduk di rumah, tak payah keluar bekerja, hanya menguruskan rumahtangga!memanglah kata orang duduk di rumah lagi penattt, tapi rasanya lagi puas kot sebab dapat jaga anak, makan minum suami, kemas rumah, memasak dan mengajar anak sendiri mengaji..  (macam-macam lagi boleh buat)...surirumah zaman skang pon dah canggih manggih, dah boleh blogging, facebooking n shopping online tanpa perlu memikirkan masalah kerja..hehehe..hurm..tapi bagi family daku yang sederhana ini, kalau tak bekerja, bagaimana mau shopping?opss...alamak maknanyer daku kena kerja lagi..adui....so kawan-kawan yang jadi fulltime housewife, any comment,?muahahaha
duk rumah tp vogue gini..mau?

Monday, February 21, 2011

Guna apa untuk update blog nih..

Salam..
nak tau tak daku gigih bina blog n update sume2 nih kat mana?hihihi...ni la gajet pertamaku,Sony Vaio E-Series...kami beli yang palinggg murah n basic setup jerk.Daku berkenan dengan yang colour2 tapi tak mampulah nak beli yang cantik-cantik gitu...ni pon actually hadiah dari suamiku sempena Anniversary perkahwinan kami yang pertama..(kira ni antara yang berharga selepas Hannah Umairah..ahaks)..Hopefully aku dapat menjaga gajet ini sebaik mungkin dan pada masa yang sama dapat up entry yang menarik dan bermakna untuk dikongsi dengan anda semua..ok..daa....

kau kesayanganku..hikhik

Tupperware Kakakshop nak bagi Tupperware Percuma

sapa nak Tupperware, klik sini untuk join

salam semua, kakashop nak bagi you all Tupperware nih..(Tupperware memang berkualiti tinggi, saya tengah mengumpul koleksi.. mana tau leh dapat free pulak)..jom cuba nasib

SUDIRMAN-hilangmu ditangisi, suaramu dirindui

Salam semua..
Sudirman Hj Arshad, daku rasa satu nama yang amat sangat dikenali..
tanyalah sapa aje, mesti suma kenali dia..penghibur No. 1 negara satu ketika dulu...walaupun daku tak membesar dengan lagu2 dia, tp daku juga pernah dengar cerita tentang dia..terutamanya konsert percumanya di Chow Kit Road pada 15 April 1986 (ku baru 4 tahun)..dia dilahirkan pd 25 May 1954 di Temerloh..juga seorang lawyer dan graduate dr Universiti Malaya (dulu berangan nak blajo di sini)
erm..banyak jugak lagu2 nya yang daku minat sampai skang, setiap kali dgr suara dia terasa macam meremang bulu roma,  expecially Warisan (lagu yang bisa buat ku nangis), Salam Terakhiir, Nilai Cintamu, Seruling Anak Gembala...huish..banyaknyer lagu dia yang besh2..(filem tokoo pon best dia blakon)
esok, 22 Feb 2011, genap 19 tahun dia meninggalkan kita..walaupun dia dah takder, lagu2 dia tetap malar segar sampai hari ini..sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allayarham dan semoga roh nya dicucuri rahmat selalu....AMIN



  
lain rupa dia masa nih..hensem kan
 
 







p/s: mohon maaf kalau ada kesilapan pada info yang daku beri..kalau salah tolong betulkan yer

teringin nak duduk di kampung

salam semua..mood arini ke laut..so nak berangan-angan pulak..hihihi..actually, daku mmg berjiwa kekampungan..huhu..memang suke dengan suasana kampung, kenduri kendara di kampung, makanan2 kampung, makcik2 kampung, suma lah..kalo gi berjalan tuh, seboleh-boleh nak suh hubby lalu jalan kampung, padahal highway lagik dekat..(hubby pon malas mau layan..lambat katanya)..sebut pasal kampung, kampung daku di Kg Penajis, Rembau (aku lahir di rumah kecil itu)..tp sejak arwah uwan dah takder, takde dah daku alik sana..sob sob sob..
sapa kata duk kampung susah, daku tengok dorang lagik senang dari kita yang duk bandor nih...daku dah ada kawan yang berbahagia di kampung ..my  friend nadia..daku mmg respek kt dia nih, sanggup berkorban demi  suami dan famili tersayang n now mengecapi kenikmatan bermastautin di kampung husband nyer di Kuala Terengganu..
urm..hopefully satu hari nanti daku dapat juga duduk di kampung, hirup angin segar, makan sayur/ikan segar dan anak2ku membesar dengan kehidupan sederhana di kampung..mudah-mudahan impian daku yang satu itu akan terlaksana satu hari nanti..amin
daku suka rumah gini..nak satu boleh..

Win A Free Bag From BabyIbu !!!

jom kita reramai join contest ini sempena birthday BabyIbu bulan ini

salam semua, BabyIbu nak bagi hadiah nih kat kita semua sempena birthday  nyer yang jatuh pada bulan nih..kawan-kawan semua meh la shopping kt BabyIbu sambil join contest nih..hikhik

Thursday, February 17, 2011

contest anak dan ayah serasi bersama

ada gambar anak dan ayah yang serasi, sila klik sini yer


salam u all, kali nih liza nak join this contest utk tunjukkan keserasian antara si kecik liza, hannah umairah dengan ayah nyer.apa yang serasi?dedua suke ketawa n nampak cun bila amik gambar (sbb suka sengih)..mereka berdua nih memang selalu buat liza bahagia dan ramai orang kata muka diorang seiras! (jeles ibu) hope gambar nih boleh juga dipertimbangkan yerk..hikhik..meh tengok gambar nya...



 nama si anak: hannah umairah binti hairul affende
tarikh lahir: 12 Januari 2010
nama si ibu: saliza idura binti shaari
ok lah, liza nak tag kawan2 ni plk, mama dhia, nadia, cik mot, mama tisya dan nana
ok sekian, bye..



Qirah Isa 1st giveaway


jom join kat sini kengkawan

jom reramai join GA nih, korang mesti nak selipar comei tu kan...jomlah, kot lah korang bertuah..hihihi.
saya mau tag:
mama dhia
nadia

Monday, February 14, 2011

BALI OO BALI...bila mau datang lagi yer

salam..urm..ni entry pasal BALI plk yer..dh dekat 2 taun dah gi sana..gi sempena honeymoon kami.amik pakej air asia flight n hotel selama 3 hari 2 malam..(husb bising sbb kejap sgt pergi, tk puas jalan)..huhu..
kami stay kt Kuta, bebetui dekat tempat pengemboman tuh..dengar crita drpd supir n pakcik kedai masakan minang tuh, ngeri juga keadaan malam serangan tuh..for us, bali such a lovely place..sesuai bagi mereka yag suke tgok kebudayaan n yang minat pada sukan air seperti surfing..kami?tak main pon sume tuh, just jalan jer..mmg tk puas..rasanya bila2 kalo ada peluang, memang nak gi lagi..banyak lagi tempat tak pi...ok, jom tgok beberapa gambar yang sempat kami rakamkan di sana...


baru sampai kat DENPASAR Airport

pantai kat Jimbaran

kami dinner kt cni..view pantai..romantikk..hukhuk

ada tukang nyanyi lagik

kat Uluwatu..

tarian kecak..lama2 tengok seramm gak.

barong dance

tengok org buat silver





 


























































































lunch last day kat Kintamani..sejuk gila







rindu kat hannah..boleh?

huhuhu..nape ntah teringat bebenor kt budak tecik ku..hannah umairah..ape la dia ngah buat erk..kalau u all nak tau, anak kita tuh duk ngan uwan dia kt sentul, sekangkang kera jer dr opis nih..hihihi.x antar pon ke nursery/baby sitter sbb uwan dia nak jaga..almaklumlah cucu sulung..dahla tengah lasak skang nih (baru dpt kaki)..jenuh juga uwan nk mengejar dia asik nk memanjat..pape pon semoga anak-anak kita membesar dengan sihat yerk..meh tgok gmba hannah masa lahir (kot la u all tetibe rasa nk ada baby lagik..hikhik)..
sehari selepas dilahirkan..

dok memikir masalah negara ke sayang

hannah ngan cenderahati yg diterima..si ayah la nih suh bergambo..hihi

Sunday, February 13, 2011

cuti ke bukit merah laketown resort..

aii semua, saja nk upkan citer ttg kami sekeluarga gi jalan ke bukit merah laketown resort pada 2-3 feb aritu..sempena cuti panjannnngg aritu (luckily well all tak stuck in that jammed)..kami tido semalam jer kat suria services apartment tuh...ramai gk org weih...si nak daraku yng teruja betui dpt mandi (rasmikan bikini seksi yg baru beli)..huhuhu..ok, jom layanz beberapa keping gambo yerk..korang2 pon mesti penah gi kan..even ibu dia tak mandi pon, tetap happy..ok la, jumpa lagi..bye

bukti kami jejak kaki ke sini..hihi

hannah ngan ayah yg over excited men air

family ku yang join this vacation

kemain laju gi dia jalan dlm air tuh, sgt comei..hihi

Friday, February 11, 2011

layan uncle bob di tengahari JUMAAT

salam penghulu segala hari..dah jumaat dah pon, for para lelaki, time tengahari of course la gi solat jumaat yerk..kami yang pompuan nih?of course la pi merewang...cam daku n geng2 yang keje di pusat bandar nih ada yang ke sogo, the mall, jalan Tar (byk gile jual selendang skang..mcm2 pesen) , ada yg lepak tidoq kt opis n kami arini gi bentang sejadah di masjid negara..huhuhu.. (maksudnya gi beli makanan kt ctu)..nak tau ape yg kami cari?..ada ayam goreng besh weih...nama dia uncle bob.(promote baikk punyer) ayam tanpa tulang n boleh buh perencah....so korang2 leh la beli klo yg tk penah rasa lagik..ni gambar ayam yg kami beli..
masa kami beli RM5.50 seketui, ker kt tempat korang lagi murah


semangat sudah marii...

salam semua...semangat utk trus berblog sudah mari..will try to up kan entry setiap hari...wish me luck yerk...
inilah PENGUAT SEMANGAT ibu..




SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers