titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Wednesday, March 30, 2011

tinggal sayang tinggallah pujaan

sapa pulak nak kena tinggal nih kan?sapa lagi kalau bukan 2 orang cinta hati saya tuh..daku akan pergi outstation utk 3 hari bermula esok di Gambang, Kuantan..maka jadinya mereka berdua kena tinggal!hannah yang semakin manja dan mengada2 tuh, cam ayahnyer akan ku tinggalkan di rumah uwan nyer manalah cinta hati yg lagi sorang tu, duk umah sorang2 yerk..dah beso kan..hikhi..semoga daku selamat pergi dan pulang, n of course i'll miss them so much..mau nanges esok weih..tak pernah berpisah ngan Hannah sejak dia lahir setaun lebih yang lalu.sob sob...nanti kita jumpa lagi yerk kengkawan, bye!


wait for me ya!




footnote: apa nak bawak ek utk dicium bila rindu anak..

Tuesday, March 29, 2011

dia tak follow saya, tapi dia tambah saya jadi kawan!

sapa tak kenai ini famous amos blogger, encik ben ashaari...daku memang follow dia sbb dia sangat best..apa2 yang terbit dari jari jemari runcing dia sumenyer ber isi, bukan omong kosong..Encik Ben add daku kt Facebook!, itu pon nak kecoh ker?daku suka sebab selain dr di bolog, di FB pon daku boleh tau memacam dari dia.lots of things i can learn...tq yerk encik Ben..

nama abg ni ada nama ayah saya, SHAARI..hehe

notakaki:cita-cita saya mau jadi hebat macam kamu

tiru macam saya

arini kita bukak kelas pendidkan moral eh..hikhik..guro jer
merujuk kepada perkara di atas, respect each other adalah sangat penting kan..tidak kiralah siapa pon dia,..orang muda sangatt harus menghormati org yg lebih dewasa dan begitulah sebaliknya..tapi kengkadang daku noticed, kenapa org muda zaman skang hilang rasa hormat, sebab dia tengok org yang tak brapa muda pon begitu!daku risau juga nanti anak ku bila besar, macam mana la ek.dia akan buat apa yang dia lihat...kalo kami masih ada di dunia nih, ada juga org yang tengok2kan dia, kalau kami takder nnti..hurm..moral of the story, kita kena lah jaga tingkahlaku supaya tidak nampak jelek di mata generasi muda kerana kepimpinan itu adalah melalui teladan!ok, tak mau bebel lagi nnti korang boring..daaa


Monday, March 28, 2011

makin lama makin mahal, daku cemass.

sembang-sembang ngan kengkawan jap td, alkisah beli rumah...daku skang duk menyewa lagi di KL nih and  kalau takde aral, rumah yang diduduki akan jadi milik kami ..rumah apartment kecik jer, tingkat 4..tapi masaelahnyer, rumah kami itu tiada lif!kami2 yg masih muda nih, lehla menapak tangga tuh, tp sian lak kat abahku sebab kena naik tinggi2 (abahku sakit kaki)..so daku terfikir nak cari satu rumah landed..rumah teres lah ..tapi tak lah mampu beli yang mahai2..usha2 gak, tgok rumah 2nd hand pon dh mahal..adui..
kalau sesapa ada nak jual rumah ker,kenai org nak jual rumah ker..kat area KL@Selangor. bolehlah bgtau ek..kot2 boleh beli..hehehe..ok, nak balik dh..jumpa lagi..bye..

You Are My Lucky Follower

      daku join, kengkawan meh join GA Aida yang comei nih..klik SINI yerk..
tarikh tutup: 5 April 2011 (tarikh sanding daku dolu)

saya mau tag: 
Annaleeya
Wardah
Yana

hari ISNIN yang tak bersalah..

salam, lama dah tak bersiaran, no idea ma..hukhuk, camanalah nak jadi blogger best, asik takdo idea..hehe
arini ari INSIN@SENIN, macam2 gelaran si senin ni dpt, monday blues la, hari malas sedunia la..hurm..sian kn kat dia..
nape ek kita jadi gini?saya la tuh..asal ari isnin jerk, malas nak gi keje, malas nk wat keje, rasa nak alik n tido jer..muahahaha..maybe sebab sabtu ahad kita a bit relax, so nak start keje tuh mula lah cam siput sedut..terensot-ensot..hihi..
ape pon, sebenarnyer suma hari sama jer, kita patut lalui mereka dengan mood yang bertenaga dan ceria, barulah hidup lebih bermakna!


Wednesday, March 23, 2011

gerak hati..

siapa percaya pada gerak hati@instinct, sila angkat kening..hehehehe
selain dari 5 deria rasa yang kita ada, deria ini yang paling sukar nak diramal
erm..pada daku la, gerak hati tu penting dan daku percaya!tambah2 lak sejak dah jadi isteri aka mak orang nih, gerak hati daku kebanyakkan nya betul..huhuhu..xpayah lah kot ceghita tang mana yang betui tu ek.. tapi kalau daku terasa-rasa sesuatu tuh, benda tuh memang jadi..korang pulak camana?need ur opinion, jangan segan2 tinggal komen yerk..saya tunggu..huhu..bye..

hati  tempat jatuhnya pandangan ALLAH

suka online ker terus dr kedai

ni pasal shopping la nih..kengkawan kalau nak beli barang, suke shopping online ker pegi sendiri cari kat kedai?cam daku...dedua pon boleh..tengok mende juga..kalau benda tu daku senang dpt kat kedai, daku suka gi kedai, kalau nak ke kedai tu amik masa beberapa hari, daku order online terus jerk..hikhik.
barang 1st daku beli online adalah avent breastpump..pastu barulah berjangkit beli baju bajan anak ku itu.stakat nih, alhamdulillah,tak pernah ada masalah, barang sampai elok dan kualiti pon ok...tapi sian gak bila ada kengkawan yang kena tipu bila beli online..ada pro n cont nyer beli online nih kan, yang penting kena confident dan berhati2, cam aku, ske tengok ramai tak org yg order..kalau ramai tu rasanya dia tak tipu lah kan..zaman dah  makin canggih, orang skang tak payah bersusah payah cam dulu2, tapi bila beli online rasanya tak happy sangat kot, contohnyer beli baju raya anak-anak, dorang tak boleh nak merajuk2 memilih baju kesukaan diorang, suma mak dah orderkan..hukhuk..hurmmm, ape2 pon, pilihan di tangan anda yer tak..sukati la nak beli camno gayanyer, yang penting, hati suka..ok, bubye..




Monday, March 21, 2011

air sedap itu..

rasanya daku yang paling tertinggal dalam bab nih..korang mesti pernah try minum air each a cup nih kan?one of my frent, darina yang memperkenalkan daku ngan air nih..dia salu sebut "nak beli air sedap kat sogo"..daku pon tertanya2 lah, air ape yg sedapp sangat kt sana tuh, haruslah ku terjah kan..berdasarkan instruction yg diberi, daku jumpa!..o, kiosk each a cup nih ada kt LG Sogo sana...kat Maju Junction pon ada..1st trial, daku order strawberry smoothies...dia ada banyak2 perasa, so boleh cuba mana2 jer..dijamin sedap..yang paling best, setiap kali beli dia akan cop kat kad yg dia bagi,cukup 10 cop buleh tukar n dapat satu air FREE..muahahaha..daku suka...so pasni, akan ku terjah ke sana selalu demi air sedap itu..ok, da...
ni lah kiosk eah a cup..ayuh terjah

skandal ayam dengan tsunami

kecoh kan skang harga ayam naik mencanak-canak kebelakangan nih, pengguna salahkan peniaga, peniaga salahkan pemborong, pemborong salahkan penternak, bistu penternak nak salahkan sapa plak ek..takkan nak salahkan ayam-ayam sekalian
semalam dengar berita harga ayam sampai RM8.80 sekilo dan ada satu aritu sampai RM9.90 sekilo...humangg aiihh..tak makan ayamlah daku pasni..hahahha..ada peniaga cakap ayam naik rege sebab tsunami...ada kaitan ker?ada skandal ker dorang ni..hukhukhuk..kot yer pon nak tampung kenaikan bahan asas, biarlah logik skit alasannyer kan..
so korang, mintak-mintaklah harga ayam tu turun alik, kalau tak kita makanlah ikan , udang, sotong, ketam  (benda2 nih pon dah mahal)tak pun kita makan telur ayam jerk..hikhik

si ayam yang femes amos kt mesia skang nih

IBNUSHUKRAN: "TIME GUESS CONTEST"

       IBNUSHUKRAN ada buat contest, nak join klik DISINI yer
saya nak teka jam itu menunjukkan pukul 3.48
manalah tau betul, ok tu jer tq
saya nak tag:
ibu rafiq
ladayana
ibu hidayahamin


Sunday, March 20, 2011

hajat nak tengok belon udara panas..tapi...

kami ke Putrajaya petang tadi...ngan niat nak gi tengok pameran belon udara panas kat presint 2 tuh...dari kl memang dah gelap gulita, lalu highwayMex tuh, kuar jer plaza tol Putrajaya..hadoii..sudah jammed la kawan..kami 1st time mau pigi tengok itu show..sebab dah niat kan, redah jugk la..banyak kete park tepi jalan tu jer..cari nyer cari, jumpa la parking kt tapak pasar tani kot?depan Pinjaman Perumahan tuh..tui ke org Putrajaya?..masa tuh dah hujan..kuarlah kami dari kete sebab nak tgok ape yang menarik..jalan2 sempat belikan Hannah bola kaler2 tuh jer...sebiji 15 hengget..ujan dah mkin lebat..so kami decide xmau tunggu..belon pun  tak kelihatan maybe sbb ujan...sian kan kami.dari jauh daku datang..haha..jauh ker?...trus gi Alamanda sahaja....kat Alamanda pon jam dan ramai orang..kan cuti skolah..hadoii...makan2 jap, jalan2 ckit then kami pon pulang ke KL..mau repeat next year?i don't think so..unless cuaca sangat baik pada ketika itu..mana gambar?daku sempat snap dua gambar je..nak tengok?jom..

kedai bola yang sempat kami singgah
 
haii org Putrajaya, jauh kan ayah shaye carikan bola..heheh






Friday, March 18, 2011

aku dan paint ball

mesti korang penah main pantball kan?daku?usah ditanya, jawapan dia haruslah tak pernah..daku manalah reti main benda alah nih..game kalau kena lari2, tembak2, duk dlm air usah bagi daku, daku nih kan lembut dan lembik..satu ketika dahulu,sempena cuti tahun baru,daku ikut hubby gi main paintball ngan kengkawan kolej dia. diorang men kat Dusun Ali King, dekat UIA sana..sib baik daku tak hangkutt anak sekali, sebab tmpt dia agak hutan skit...dah kata dusun kan..hurm, okies, jom layan gamba mereka bermain...daku?duk diam2 sambil tengok n jaga beg kengkawan..huwaaa.ok, see u then da...
si dia yang nak posing dulu


tengah dengar taklimat dari pengadil

team encit suami

team lawan

Thursday, March 17, 2011

salah sorang pemenang 1st GiveAway by AnnaLeeya's Family

malam tad, saja check dashboard, result utk GA yang dianjurkan oleh Pn. Zu nih dah kuar..tetengok daku salah sorang antara 3 pemenangnyer, alhamdulillah..rezeki Hannah..anak daranya yang cabut no bertuah itu..tq yer nak sbb cabut no aunty..hikhik..no nyer  95 seperti di bawah:


.
psstt: tahniah juga pada pemenang lain yer

Contest Photo Anakku Ceria

liza nak cuba join contest ini, dianjurkan oleh Puan HaninFarshid, jom kengkawan
ni gambar anak ku yang ceriaa..heehhe


nama ibunya: saliza idura binti shaari
nama anaknya: hannah umairah binti hairul affende
umur anak nya: 1 tahun 2 bulan.
 nak tag:
mama dina
syana
munna

ok, diharap memenuhi kriteria yang ditetapkan yer..

angan-angan yang tak mungkin jadi kenyataan!

salam, tak titun lagi?jom layan daku berangan malam2 buta nih..hikhik
korang ada tak angan-angan yang tak mungkin jadi nyata?daku ada..meh tengok angan2 mak jenin ku:

mau masuk dan duduk dalam istana
haha..gila tak impian ku ni..ada hati, daku lansung takde darah keturuna diraja..tapi memang teringin sangat nak rasa duk dalam istana


cantiknya kan istana Buckingham ni

 mau ada 2-3 beg Louis Vuitton
ni pon tak menahan, nak beg LV konon, beg Coach pon lum tentu dapat..hikhik



agak2nyer bape taun ku tak makan klo beli beg nih





jadi penyanyi fofular cam Datuk Siti Nurhaliza
juga tak boleh blah sebab dahla takder suara, rupa jauh skali..hukhuk


aku amik nama liza ckit pon jadilah..

korang plak, apa angan-angan korang?ada tak yg cam daku?hihihi ..tak kisahlah kalau tak jadi nyata pon, yang penting cita-cita tuh ada kan
!

Wednesday, March 16, 2011

Contest Kalaulah Aku Jadi Jutawan..

nak citer apa korang nak wat kalau jadi jutawan?klik sini sebab kalau reason korang best leh dpt adiah dari encik riezarchry nih

kalaulah  aku jadi seorang jutawan, aku akan:
  1. mestilah beryukur sangat-sangat dan akan ku bayar semua hutang-hutang daku, suami ku, ibu bapaku agar kami bisa hidup tenang tanpa gangguan pemiutang lagi..
  2. bila hutang dah langsai, daku akan membawa semua ahli keluargaku menunaikan haji dan umrah ke Tanah Suci..(dah pergi Mekah baru leh gi melancong  keluar negara yerk)
  3. pastu barulah ku boleh membeli apa yang patut, mengadakan apa yang tiada, buat saving untuk anak-anakku, beli rumah yang selesa untuk kedua ibu bapaku, membina masjid, beli barang2 keperluan lain,melancong, membantu orang-orang yang tak berkemampuan.
actually banyak lagi yang aku buat kalau aku jadi seorang jutawan, tapi daku senaraikan 3 yg utama yerk..ok, semoga diterima oleh encik riezarchry..bye.

saya ngetag:
mama dina
mama dhia
mrs.eady

GA Pertama & Teka Jumlah Novel My Shaizhar

jom main teka-teka jumlah novel My Shaizhar di sini. 
Sebelum tu jawab dulu soalan di bawah yerkk..

 Adakah anda minat/tidak minat (Pilih salah satu) membaca novel
& siapakah novelis Alaf 21 Sdn Bhd kegemaran anda?
saya sangattt minat membaca novel.
novelis pilihan ialah norhayati ibrahim
saya teka jumlah nyer: 129

saya tag:
suzadin
pinky momma
noremy



ada apa dengan hujan

hujan yang turun, bagaikan mutiara..cewah mau jadi penyanyi pulak kah?
disebabkan pagi ini hujan turun membasahi bumi ALLAH yang luas ini, daku terpangggil untuk membuat entri mengenainya..banyak benda yg boleh dikaitkan dengan hujan,  ada orang membebel bila hujan turun..kain tak kering, kena naik kete gi kerja, malas nak bawak payung, susah nak gi jenjalan dan macam-macamlah lagi, tapi ada juga org yang suka bila time hujan, ada alasan nak masuk lambat (takmo2), cuaca panas jadi sejuk, boleh tadah air dalam tempayan kalau kat kampung, boleh suburkan tanaman dan mungkin  ada juga org yg guna iar hujan untuk mandi, membasuh dsb.hurm..for me, hujan tu sebenarnya membawa rahmat ke seluruh alam, bila hujan hatiku rasa tenang je..lagipun DIA kan Maha Adil, ada hujan dan panas yang silih berganti, jadinya alam ini taklah terasa sunyi..pape pon, tumpang simpati pada mereka yang berada nun di negara Jepun atas musibah yang melanda, semoga ianya dapat menjadikan kita insan yang lebih bersyukur dan sentiasa beringat, ujian DIA datang pada bila-bila masa aje..
oklah, korang jangan tido time keje ek kalau ujan2 camni..hahaha..bubye
rintik-rintik hujan yang membawa byk cerita


Monday, March 14, 2011

si dia tau tak korang ada blog?


sapa si dia tuh?suami/isteri, gf/bf, teman tapi mesra?hihi..saja nak bebel skit.
si dia korang tau tak korang ada blog nih, baca tak apa korang tulih kat sini..my "dia" rasanya tau, tp dia tak pernah tanya lelebih, maybe curik2 baca..perasan..hihi
aritu masa liza dpt adiah yang menang GA cik Tinidewi tuh, dia tanya, mana dapat mainan ni?beli ker?dengan slumbernyer daku menjawab, menang contest..pastu dia diam..tak taulah dia suke ker, tak suka ker  isteri dia ni ber bloging, tak kisahla ek, janji daku takder nak memburuk-burukkan dia kat sini and tau menjaga batas-batasnyer sebagai wanita, isteri n ibu, mudah-mudahan dia merestui apa yang daku lakukan..bukan apa, daku sekadar menulis apa yang ku rasa nak tulis, untuk dikongsi dan dikenang bila daku tiada lagi...

 
dia dan dia yang mewarnai hidupku                                                                                        





nasi kandar...


tetengah wat kijer nih terasa lapar yang amat..hurm, terus ku terbayang nasi kandar..
kat kl nih, daku pernah try nasi kandar kt dua tempat nih..dedua kt medan tunku tu..
satu, yg dekat blakang bustop dekat ngan kedai baiki motor tu (daku lupa nama kedai tuh)..and satu lagi baris tu gak, tp belah sana skit, nama dia Kudu Restoran..
mana datang nama nasi kandar?dengar cerita dulu2 dorang kandar lauk2 nih, tapi skang takyah kandar dah, just beraturrr..ye kengkawan, sila beratur kalo nak makan disini, sbb memang ramai..
yang makan bukan orang melayu sahaja yer, bangsa cina pon ramai..pilihla lauk korang, nak ayam, ikan, sotong, telur ikan...kuah dia yang tak menahan tuh..fuhhh...sedap..aritu pekena dengan air bandung dia..erm..terbayang2 lagi..
takleh jadi nih, nanti kena ajak kawan2 atau cik abang gi nih..hukhuk..

lauk pauk ini buatku lupa yang daku kena diet!



percaya tak alam sekitar pon memerhati dan respod pada kita!


salam and hye to all of you..
liza nak share satu lagi ilmu yang liza dapat..
korang perasan tak, dalam kita bekerja, kita tak bagi 100% tumpuaan dalam kerja kita, ada masa kita curik2 tulang, bergaut kat tipon psl personal la, gi borak2 ngan kwn la, gi kuar makan lelama la..kita salu buat kan? termasuklah diriku ini, daku ngaku...selain DIA YANG MAHA MENGETAHUI, sebenarnyer alam sekitar pon memerhati apa yang kita buat sehari-hari! bila kita tak bagi 100%, kita pon takkan dapat 100%, mesti ada kurang...contohnyer, kita kuar lunch awal arini (even 5 minit), pi mkn kat luar, ada tak yg pernah terkena byr harga mkn mahal/tak sedap, parking mahal la..duit tercicir la..ada kan?camtu gak kalo kita rajin tolong orang tanpa diminta, insyaallah, bila kita susah mesti ada yang membantu..ha tulah buktinyer..dia mcm timbal balik la..so kalau nak adil and taknak terkena, kenalah kita bagi lebih ckit komitmen, so akan balance .hikhik..hurmm betui kan kawan2, saya mengingatkan diri sendiri and manalah tau boleh juga jadi ingatan buat kalian kan..
ok, tu ajer dulu...bubye


rupa-rupanya pokok nih memerhati kita kan..SUBHANALLAH

Saturday, March 12, 2011

aku pon nak pandai masak macam mereka

suma orang boleh masak kan?aku pon boleh juga, cuma taklah pandai masak cam mereka-mereka ini, daku sangat suka jengah blog en. mat gebu..uishh..dia sangat terror memasak..yang wat daku tertarik, resepi dia suma yang mudah2 dan memenuhi selera daku..huhu..and saya suka tgok cara dia memperagakan makanan dia, set pinggan mangkuk dia klasikk gitu..auww...i like, tapi jangan cuba2 copy resepi dia n paste kt blog korang tanpa permisi dia ek, mengamuk dia nanti..hikhik..ada lagi sorang kakak yang memang ari2 daku singgah rumah dia, kak umi kuantan, pon pandai masak..resepi dia suma menarik, siap masuk JELITA lagi...memang teringinlah nak jadi cam diorang..tapi 1st thing i kena rajin la kan..rajin ker?hukhuk..harusslah kalau mau suami sayang! nak ikat hati suami, jaga perutnya dulu...:)
oklah, jap nak berangan jadi pandai masak!bubye

sedapnyer asam pedas dia...saya mesti pilih

big red barn playset dah sampai!

posto posto
pak petani dan kawan2 nyer
dak tecik yg sangat shuka itu adiah

salam shemua...dah tido?just nak bagitau seperti yang dijanjikan...mainan best utk hannah tu dah selamat kami terima petang selasa lepas, tak sempat nak show off sbb ibunyer bz bangatt...thanks to kak tinidewi sebab pos kat kami adiahnyer...hannah?penuh teruja..tak nyempat-nyempat nak bukak kotak tu...siap panjat kotak lagi. okla, tak mau bebel banyak2 sgt, dah janji mau tunjuk, so mari kita sama-sama tengok yer..

Friday, March 11, 2011

Wednesday, March 9, 2011

jangan mintak kalau taknak

aritu, daku ada attend satu course psl numerologi dalam kehidupan, dianjurkan oleh jabatan daku. kalo amik sendiri kt luar fees dia ratus2 gak utk beberapa jam..
penceramah dia, one sweet lady, dah ada anak 3 and at last session baru dia bagitau dia sorang ibu tunggal.. (aku respek kat dia sebab berjaya walaupun bersendirian)
macam-macamlah yang dia beritahu, misalnya kaitan nombor dengan energy dsb..daku takleh citer kt cni sbb daku takde ilmu bab tu n you all kena attend kelas tu sendiri kalo nk faham...but apa yang menarik perhatian aku ialah bila dia cakap, kalau kita taknak sesuatu tu berlaku..tolong jangan sebut, meants that, kalau tak mahu jangan minta...kadang2 kita sebagai isteri ni pernah buruk sangka, cakap suami ada pempuan lain la, suami dah tak sayang kita la, sebut anak2 kita jahat/nakal la, tak dengar kata la..kalau kita asyik menyebut, ia akan jadi kenyataan suatu hari nanti, so kalau kita taknak sume benda tak baik tu jadi, jangan sebut-sebut k..sebut benda yang baik-baik takpe..and lagi satu katanya kalau kita rasa kita bahagia dengan apa yang kita lakukan (pengorbanan misalnya) teruskan, but if u feel that u can't go anymore, just left it..hurm, korang fikir2kan la yerk...bubye

BAHAGIA ITU INDAH
 

Tuesday, March 8, 2011

1st Alin Marlini Giveaway Contest

nak join tak?klik sini

liza nak join 1st GA puan Alin Marlini sempena anniversary nyer yang ke 11 (tahniah) dan hari jadi beliau yang ke 32 (nampak muda lagi).., jom meriahkan
liza nak tag:
suma follower liza

kaya dan ternama


sapa nak jadi kaya dan ternama cam Victoria dan David Beckam, angkat tangan!hihi..syiokkk kan jadi mereka berdua nih.kaya dan ternama...rumah dah macam istana
daku salu membayangkan mereka  leh dapat apa saja yang mereka nak, leh beli apa aje diorang  teringin, kalau nak ape2 pon mesti diberi keutamaan, semua orang akan pandang mereka apabila berjalan, pendek kata apa saja tentang mereka mesti orang tahu..uhuhu..mesti bangga..
tapi kalau difikir-fikirkan kembali, susah jugak kan..suma benda nak kena kawal, tak boleh expose kat public sangat, kamu pakai ape suma org alert, kamu buat silap sikit suma org hentam..hukhuk..payah sebenarnyer..so, bersyukurlah jadi diri kita hari ini..bebas untuk berbuat apa saja asalkan tak menyalahi undang undang kan..hurmmm


very suweeet couple..kaya kan  laki bini nih..hikhik

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers