titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Wednesday, April 27, 2011

CD yang tak dirompak dan tak lucah!

para ibu skang mesti tau kan apa CD yang daku maksudkan iaitu Cloth Diapers..ala2 lampin kain kan..skang nih dah ramai sangat orang guna..instead of kita salu pakai lampin pakai buang, guna CD nih leh jimat duit dan yang paling penting leh selamatkan BUMI!yerlaa, ari2 kita buang napkin pakai buang anak-anak kiter kan, so klo sorang buang seploh keping sehari, dah bpe juta keping kan kita buang..hurmm
daku pon bercadang untuk beralih ke penggunaan CD ni one day nanti, melabur skit tapi kebaikannyer yang tak terkira..tapi kalau nak cuba , kita ikut 5 langkah ni dulu yerk:-
  1. Pertama sekali BERAZAM dulu untuk lakukan perubahan.Tanpa azam yang kuat, nanti jadi hangat-hangat tahi ayam.
  2. Dapatkan ILMU tentang penggunaannya. Jangan terpengaruh dengan dakyah songsang seperti "Pakai lampin kain nanti anak kengkang", atau "Kuman tak mati lepas basuh, nanti ada jangkitan".
  3. Berbincang dengan SUAMI dan minta dia jadi penyokong nombor satu kita. Berlampin kain sama seperti menyusukan anak dengan susu ibu, kita amat perlukan sokongan si dia. Mungkin boleh dibentangkan belanjawan khas untuk ini. Masukkan kos lampin pakai buang dan bandingkan dengan kos untuk membeli 10-15 helai lampin kain.
  4. Cuba-cuba berkawan dengan mereka yang biasa dan suka menggunakan lampin kain. Ya! dapatkan SOKONGAN supaya kita terus kuat untuk berubah. Sertai perbincangan tentang lampin kain sama ada di laman web, forum online, facebook atau mailing list.
  5. LAKUKAN! ISTIQAMAH!
    Ops, beli atau buat dulu lampinnya ya ;-)

8 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

ifo bagus...tq

mamalieyna said...

oooooooooo CD ni ye..hehe..herm...

.:fyzz:. said...

iduraz: congrats..u r so lucky tau..jadi winner my first giveaway..well done

munna said...

kak munna hari tu pun ingat nak pakaikan yasmin dgn CD tapi terbantut sikit sebab pengasuh tu rasa susah klu guna CD ni...

iduraz said...

mya:hehe..just share good info for mummy2

iduraz said...

mamalieya:ha la..CD nih la..huhuhu

iduraz said...

fyzz:alamak, suka i di pagi jumaat nih..tq yerk..keep in touch

iduraz said...

munna:erm, memang cm leceh sbb dia ala2 lampin, tp berbaloi utk kita kan..hope one day kita dpt sama-sama pakai cd utk anak

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers