titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Tuesday, May 31, 2011

lelaki sopan ini sudah pun berdua

jejaka yang daku maksudkan adalah Ahmad Fedtri Yahya, pengacara MHI tu.comei kan dia nih..dah pon selamat diijabkabulkan dengan pilihan hatinya seorang guru yang berasal dari Kelantan..dengar-dengar dia kenal isterinya pon di masjid..sweet kan..daku memang dah perasan kemunculan dia nih masa dia masih student universiti mana ek, ala zaman dia jadi pemantun dulu..sangatlah pandai dia berpantun, lembut jer orangnya..tup tup tengok dia dah jadi penulis lirik dan skang jadi pengacara..berlakon jer tak lagi...hikhik..dia nih sebenarnya mengingatkan daku pada teman lama yang sama kecik n sopan cam dia..hehehe..susah dah kot nak cari orang zaman skang yang cam si Fedtri nih..aritu daku tengok MHI masa nak dekat-dekat Hari Ibu, dia tunjuk baju kurung kedah mak dia yang dia simpan dan bawa kemana-mana sebagai pelepas rindu..sedih woo, Wardina pon nangis..:)..pape pon semoga dia berbahagia hingga ke akhir hayat bersama cinta hatinya.

sama cantik sama padan mereka ni.    sumber:abg nara



kalau sakit satu kepala, tandanya?

Salam semua, lagi sengah jam nak lunch kan, so masa utk buat entri..hahah..jaatkan daku..ala sesekali jer ok..keje tetap on..ni nak ckp pasal tajuk diatas..orang kata, asiklah orang kata, kalau kita sakit kepala kat belah kanan@kiri tandanya kita ada migrain, kalau sakit di bahagian tengah kepala tandanya kita dalam stress!tapi daku salu sangat sakit kepala..bukan kiri dan kanan tapi seluruh kepala...aduii...sangatlah tak tahan...daku dh cata dah time-time daku kena sakit kepala nih..antaranya ari isnin..wakakkakaka..time sejuk yang melampau, duk dalam aircond terlalu lama ataupun dalam keadaan terlalu panas...salu ku telan panadol jerk kalau dia menyerang..tapi tula, kengkadang tak tahan...daku kena bawak tido dulu baru kurang..tapi kalau time keje camano nk tido kan..hukhuk..sian kat daku kan..kalau you all ada petua sila beritahu yerk..kot boleh membantu..ok, da...
sian ibu sakit pala..

Monday, May 30, 2011

deme dapat cek, daku teringin jua

nengok ramai dah rakan blogger cash out kan cheque nuffnang deme kan..jelesnya daku..huhu..even niatku ber blog bukan untuk itu, tapi itu sebenarnya satu penaik semangat untuk create entry best2 kan!takpela, pelan-pelan kayuh, kalau ada rezeki tak kemana yer tak..hikhihik..actually daku pon tak bape familiar dengan perkataan buffered earning, metered earning nih, still blajo pasal benda2 alah ni through penjelajahan ke blog kengkawan..yang penting niat kena ikhlas dan apa-apa yang lahir di sini adalah untuk kita share sesama kengkawan..untuk info yang berguna dan bermanfaat..:)nanti kalau ada BE, ME menari2 di sini, daku tunjuk eh..hahhaa..berangan tak sudah-sudah..


encik NUFF, sila ke blog picisan saya yerk..heheh

kartun start kui bper?owwh, sorry tak tau!

rata-rata kengkawan sume mesti minat kartun kan@sekurang-kurang nya layan gak citer kartun sebarang dua..tapi bagi diriku, katakan tidak!hukhuk..daku tak minat and tak layan kartun..tak taulah nape, dari daku kecik2 sampai la dah beranak dara nih, tidaklah kartun tu jadi agenda ku..orang lain tu sanggup la tak mandi@tak makan sebab nk tengok kartun tapi bagi diriku, ia tidak bermakna..hehehe..nape ek..aku sorang jer ker yang cmni eh..ish ish ish..hilang satu nikmat jadi kanak-kanak...haha..hannah plk tak taulah camner, tengok kalau ada iklan kartun@daku ter buka channel kartun, dia berdiri depan tv tu nengok..sib baik dia tak anti kartun cam mak dia..hukhuk..aihh, tak kisahler, yang penting daku tak anti tv okies..tak tengok tv rasa mcm tak connect ngan dunia luar.ok ler, nk siap-siap nk balik umah..bubye!
 
kalau ku suka kartun, harus bilik gini..hehee

Friday, May 27, 2011

anak perempuan tempat mak kongsi kesedihan

daku ada terbaca kt mana ntah ek..katanya anak perempuan ni tempat untuk sorang ibu tu share perasaan sedih dia..pendapat daku, ianya betui..mak daku pon salu gak citer@share kat daku kalau dia ada terasa hati ngan abah ku..hehehe...maybe bila dia citer ngan anak pempuan, anak pempuan nih faham sikit hati ibu sebab sama jantina kan..lagi pon dia akan rasa selesa bila crita kat anak sendiri sebab rahsia takkan bocor..huhuhu
since daku pon dah dikurniakan seorang anak gadis nih, bertambahla daku rasa benda tu betull..kalau daku terasa hati ngan suami@sedih@gembira dengan sesuatu, aku akan pandang n cakap-cakap ngan anak daraku walaupun dia tak paham pon..hahaha..itulah bahagianya bila ada anak kan..tak boleh bayangkan hidup kita kalau dia takder...:)


makin dewasa makin sensitif

nape jadi gitu eh..teringat lagi ustazah masa sekolah rendah dulu pernah cakap, kita nk hidup macam roda..memula dari baby, makan orang suapkan, baju orang pakaikan, tidur pon didodoikan..kita membesar, jadi dewasa dan akhirnya kalau umur panjang, kita akan merasai alam tua..masa tu kita dah jadi budak-budak balik..nak dimanjakan, dilayan dan mengada-ngada semula...tui kan..tu la lumrah kehidupan, takde sapa dapat lari dari suma tuh..tapi kan bagi daku, nak rasa sensitif nih tk payah tunggu tua, bila-bila pon kita leh rasakan, cam daku nih memang hati tisu..salu la sangat tersentuh  terasa..lalalala..tu tak boleh nak adjust dah..korang lak camner?:)

seronoknya jadi dia

Thursday, May 26, 2011

tapai pulut buat aiskrim, tapai ubi wat goreng!

salam, saya dah  pulang dr outstation balik hari seperti di entry ini..ku dah selamat sampai kl dalam kui 6 tadi..sempat okey beli kopok lekor kat Sungai Lembing tuh..huhuhu...masa singgah tu saja ngintai ape lagi best, ada pisang goreng and tapai ubi goreng!korang ada kot yang penah makan, tapi daku ni 1st time merasa...saja nak mencuba sebab ku memang suke try makanan pelik-pelik..hehehe..rasa?quite ok la, manis2 but ada rasa tapai gak.sedap.mcm mkn sukun goreng pon ada..hurmm..jarang gak daku tengok kt cni orang jual..nak tengok rupanya..cam kat bawah nih...kalau ada yang teringin, sila cari yerk..hehehe

ku beli singgit jerk, nak rasa..



Tuesday, May 24, 2011

ratu kebaya..aummm

zaman nenda-nenda kita dulu memang ada kan pertandingan ini..pertandingan ratu kebaya..yelah, pinggang diorang  macam kerengga, segenggam jerk..camana la diorang maintain badan kan..zaman dorang makanan segera nih takde kot, sebab tu diorang makan benda yang sepatutmyer sahaja..hehehe..pepandai jer kan..zaman-zaman tuh ratu kebaya nih memang jadi pujaan ramai..phewiiit..ada jer orang mengaco kalau nampak kelibat si ratu..hikhik..masaelahnyer skang, apa kaitan ratu kebaya ni dengan daku?daku tak pernah join, apatah lagi menang, tapi kami memang ada kaitan..ape dia?nak tau..haa.....kaitannyer ialah...dia followerku yang ke -111.cantik kan nombor itu...wanna say hye to :



rumah dia sangat menarik, tertarik, banyak citer best...dia melengkapkan nombor cantik itew....si manis nih pon solid molid, that's why la gelaran ini sesuai untuk dia...jom terjah rumah RATU KEBAYA kalau mau langsing macam dia...:)

kolumpo ke kuantan ke kolumpo dalam 8 jam

nih ape kes si idura nih?hehe..alkisahnye daku akan ke Kuantan 26 ribulan nih bersamaan ari Khomis..ada keje ckit, boss kecik mau balik hari sahaja..no stay2 in hotel-hotel yerk kengkawan..huwaa..so naik kete pejabat jerk, kena buat kerja dlm office hour and then sila pulang semula ke pangkal jalan..lalala...sila jangan berangan mau pi beli kopok, gi Teluk Chempedak, Kuantan Parade bagai yerk..hihihi...hurm, takpolah, dah keje kan, nanti kalo bercuti gi la jenjalan samai lebam kt Kuantan tuh..hikhik..

agak-agak sempat tak?

bekerja untuk bayar hutang!

arini ramai dapat gaji kan..today is payday!memacam ada dalam pala kan..nak beli barang dapor, susu pampers anak, nak beli barang keperluan sendiri dan paling tak tahan nak kena byr hutang miutang!..huwaa...hidup nih memang taka banyak ckit mesti kena berhutang kan, lain la kayo rayo..sume beli tunai jerk..erm..dapat gaji jer kita sama-samalah bayar hutang dolu yerk, pastu baru fikir nak buat per ngan baki dia..hahaha...so, selamat membayar dan membeli belah!





nak melawa tapi segan!

daku ler tuh yang masuk kategori berkenaan...betui, daku sangat teringin nak pakai vogue2, pakai selendang lilit2, tapi satu la..daku segan aka malu..terasa cam suma orang duk pandang daku nanti..ahakss
suka benar daku tengok orang yang pandai bergaya..orang kata, kalau rasa nak pakai, pakai jerk, jangan dipeduli pandangan orang asalkan tak seks..tui kan..kalau nak tunggu slim, muka bertukar dar bolatt ke tirus, sampai ke sudahla tak merasa..huwaaa...tapi tuler, bab nih memang daku fail..ada tak yang rasa camtu gak?mesti tkder kan sebab daku tengok korang suma sangatlah santek2 vogue de vass.hope daku pon bleh jadi gitu juga nnti..hurmmm.:)
suka tengok kak zizah nih..bergaya


Monday, May 23, 2011

selendang itu dah kurasmikan

short entry eh..daku dah dapat dah selendang yang diberikan oleh mama fyzz..ala yang eden menang teke rege jam dia aritu..dah selamat sampai dan selamat ku rasmikan petang tadi..semangat tui, trus pakai yang tak menahan tuh..haha..cantik kalernyer n daku sangat suka..tq yerk sis fyzz..pasni leh try pkai selendang agi..ketinggalan ketapi tui daku nih, org dah lama pakai..lalalala..ok, tu ajee..bubye!
selendang n brooch skali

tadi dah makan, skarang lapar balik

adoii..perutku cam lapar la plk..padahal td dalam kui 6 lbh dah mkn nasi goreng ikan masin..hukhuk..nih kes suh daku supper la nih, bukannyer taknak supper, tapi kang kalau daku start makan, dah mcm dinner jadinyer...haru tuh..kan best kalau jadi mereka-mereka yang mkn tapi badan tak naik pon, boleh mkn sampai lebam..haha..takpela, jap gi nak buat air milo n layan biskut kering la..dap juga kan. jom minum!
mau ini boleh kah?

ibu nak mandikan la, bukan nak pukul kamu!

Salam semua..
saja mau share satu kepelikan yang terjadi kepada Hannah Umairah sejak kebelakangan nih...dia takut ngan air..mau mandi pon susah la aunty2 seme..salu kalau nak mandikan dia, ku  tanggalkan semua baju n pampers, then daku akan pimpin dia ke bilik ari..masa on the way tu ok lagi, dia menurut perintah ibu, masuk ke bilik air, once daku mula nak menyimbah dia, dia bantai menjeri sekuat hati sambil peluk daku tak mau lepas...adoiiiyaaii..kenapa sih..takut air ker?takut lemas ker?kalau nak basuhkan rambut dia memanglah susah benor,bersilat2 daku kt dalam bilik ayor tuh..hukhuk..malu plk kalau jiran-jiran dengar, difikirkan daku mau mendera anak sendiri..kan haru tuh..nak ketawa pon ada, dulu kemain lagi nampak air, tak sabar-sabar mau pergi..makin membesar, makn macam-macam kan anak-anak nih, tapi gelagat diorang ni lah yang menghiburkan kita kan papa n mama sekalian, takperlah sayang, asalkan kamu bahagia, ibu pon bahagia sama!
dulu dia begini, sekarang tidak lagi.


Friday, May 20, 2011

cik lin nak kawin..yeyey!

sapa cik lin ni?oo, one of my bestfrent kat opis la..nama penuh dia noor azlin, nama glemer kakak ikan..jangan tanya nape panggil kakak ikan, tu hanya kami yang tau..hehehe
esok, 21/05/2011, adalah hari bersejarah bagi dia..dia akan bernikah dan bersanding esok di Melaka! daku kalau takde aral akan datang ke kenduri dia bersama mereka-mereka yang tersayang..alhamdulillah, cukup dah korum kami bertiga sume dah kawin..hehehe..so pasni leh gusip2 psl anak2 n rumahtangga kan..dah cukup syarat..lalalala. untuk Lin, selamat melayari alam kehidupan yang baru dan semoga berbahagia hingga ke hujung nyawa..Insyaallah...
ok, nak tengok kawan-kawan baikku, ni dia cik lin, selepas ini dipanggil puan dan puan Rafizah@Kakak Susu..
yang depan Lin, yang blakang Fiza

pap smear?takuttt

mesti korang dah tau kan ape bende nyer PAP SMEAR nih..ujian utk mengenalpasti ada tak sel-sel tak normal  yang boleh membawa kepada kanser pangkal rahim..sangatlah penting kan kengkawan test nih..sangat diemestikan kepada semua yang sudah berkahwin at least 2 tahun sekali..biasanya lepas kita bersalin, nurse akan cadangkan untuk buat test nih..sedikit tisu di bahagian itu akan diambil untuk diuji di makmal..ramai yang kata tak menyakitkan pon..tapi agaknya memang dah di set dalam mind nih, bab seluk-seluk nih agak mengerikan..hehehe.
daku belum gi buat lagi, sedangkan anak dah setaun lebih..dah 2 kali terlepas appoinment sebab tak ready..ahakss..teruk kan..ni sebenarnya langkah awal yang perlu diambil, mana lah tau kan, dalam badan kita tak nampak..daku kena gak buat ujian nih sesegera mungkin..
oh yerk, kengkawan skang boleh gi memana klinik kerajaan sebab dorang memang buat test ni untuk kita secara PERCUMA..jom reramai..mencegah lagi baik dari mengubati kan..:)


nasi adik pon sedap!

salam kengkawan, dah gi lunch?arini ku jadi baik dengan hanya menepek di opis sahaja..kuikuikuik
tatkala daku tengah menyuap anak daraku mamam bubur nasi campur sup ikan semalam, lantas ku teringat kenangan masa kecil..kenangan ape ek..jeng jeng jeng...
masa kecik-kecik kan, around umur 10 taun gitu, kalau mak ku suapkan adik makan, daku pon tumpang excited..tau tak nape?sebab daku pon nak tumpang sekaki!"nasik adik sedaplah mak"..huhu...tu kata-kata ku sebagai hint utk mengecek nasi adik..burok tak perangai..
kalau diikutkan taklah mak bubuh memacam sangat, kadang buh ikan goreng, ikan bilis jer..tapi nak gak..dlu pon pernah gak mak masakkan tepung beras kot kalau tak silap, buat lembik2 bagi adikku makan, tu pon aku mau jugak..camner tuh..
rasanya, sebab apa jugak yang datang dari air tangan mak memang sedap kan..takde sapa leh nafikan..hurm..senyum sengsorang bila ingatkan telatah ku yang satu itu..ok ler..jumpa lagi di lain entri yerk..

adik tak cukup, kakak yang kenyang

Thursday, May 19, 2011

di sebalik rumah kaca itu..

suma tau kan rumah kaca yang daku maksudkan...rumah sementara dak-dak AF tu ler..hehe..aritu pas abis exam, encik hairul ku ajak pi tengok fast n furious, disebabkan  kami sampai Wangsa Walk around kui 1.30 ptg and citer start kui 3.50 ptg, so dia ngajak la daku ke JJ AU Setiawangsa tuh ngintai ape yang best kt umah kaco tuh..berdedai-dedailah kami berdua ke sana..ngat nak usha kasut skali tapi tkdo yang berkenan...sampai2 sana, dak2 AF ngah rehat kot..yerla nak mkn, solat seme kan..round2 kt JJ tuh, turun alik tengok dah ada dah dorang..ngah main ngan budak2 kecik kt bilik mainan dalam umah kaca tuh..anak sapa ntah..tp nampaklah mereka dgn jelas..comei2 gak dak2 nih, tapi tuler, nampak la juga diorang control cun/ensem sebab ramai orang tengok depa..hikhik..daku nak tengok Hazama je..hahaha..dia nampak natural, diri dia yang sebenar, kecik jer mamat nih..ahakss...dah tengok2 jap, trus rush tu Wangsa Walk alik, layan Fast And Furios..sangat lah best citer tuh..oklah, tu jer nak bagitau..daa..
rumah kaca yang cantik

lelaki jadi perempuan, hamboii!

hai kawan-kawan, ngah watpe tuh..hehehe..saja nak bebel ckit pagi nih berkenaan tajuk diatas..ececeh
tui ke kata orang, orang lelaki kalau jadi pempuan, lebih pempuan dia berbanding kiter orang pempuan!daku taknak komen bab fizikal mereka hokeyy, itu tersangatla sensitif, yang daku nak share kat sini iyerlah mulut@kata-kata mereka...korang ada tak kengkawan lelaki yang kalau membebel,mengata, kalah pempuan..hehehe..aku ada sorang kwn cmni, mamat nih memanglah sangat perasan dia bagus, padahal taklah bagus mana pon..dia kalau dok bercakap psl sesuatu hal, komplen pasal seseorang, aduihh..kemain pedas lagi telinga kita mendengarnya..pot pet pot pet..huish..sampai tak larat nak dengar..sume benda pasal orang tu dia tau..dasyat tui pengetahuan dia, mesti dia rajin baca buku..kuikuikui..
ngatkan orang lelaki nih jenis tak ambil tau sangat psl orang lain, tapi rupanya ada gak yang jenis camni kan..takpelah, nak buat camno yer tak...mulut dia, biarlah dia berkata-kata, dia ada SPM..hehehe.
so, moral of the story, sesama la kita jaga diri kita supaya taklah jadi over dan tak disukai oleh sesapa..hehe..bye!
harap dia nih tak begitu yer..

makin besar, makin manja

salam semua, ni entry khas bab anak daraku, hannah umairah binti hairul affende!hehe
dah setaun 4 bulan dah dak tecik nih, dah makin membesar dah makin mengada-ngada..hehehe...dah pandai panggil ibu, dah pandai taknak mkn bubur dia sendiri, nak mkn nasik orang besar, dah pandai bila majuk akan baring atas lantai tak kira la kat luar rumah pon..huhuhu..haru nih..dah pandai majuk ngan ayah dia bila ayah dia marah atau bagi renungan makrifat...dah pandai jerit kalau orang tk kasi dia ckp kt tipon, dah pandai nak tengok gambar sendiri bila orang amik gambar dia..macam-macam lagi la dia dapat akal..kadang nak tergelak gak tengok dia, kdg gewammm...hehehe
pape pon, harap cahaya mata kami ini membesar dengan sihat dan semoga ibu nyer diberi kesihatan yang baik supaya sama-sama dapat membesarkan belahan jiwa kami ini..amin!
masa nih baru 4 bulan

Monday, May 16, 2011

bila cuti rehat dah makin menipis

huhu..ni lah jadinyer, sila bekerja yer puan iduraz..hehehe
cuti pon dah tak banyak..ada around 12 hari jer lagi..cuti last year pon takder yang boleh dibawa ke taun ini...tapi memang berbeza la..belum kawin, cuti melambak-lambak, dah ada anak nih, cuti memang cukup-cukup jerk..anak tak sihat, mak cuti, bapaknyer jarang cuti..hehehe..takpela, demi anak, mak sanggup buat ape jer kan..ok..samat bercuti pada mereka yang bercuti..:)

seronoknye kalau dapat yang nih kan...

Thursday, May 12, 2011

dah lama dia menghilang, petang nih dia muncul kembali

sapa tuh?oo, encik hujan la kengkawan..kan dah seminggu lebih cuaca kat negara kita nih panas membahang..sume orang dok membebel, panas..panas...siap ada yang  request kat hubbu suh pasang aircond..hikhik..nun di luar sana, ku ngintai dari tingkap opis, sudah gelap gelita, tandanya hujan mau turun.,.guruh pon dah berdentam-dentum..syukur ke hadrat-NYA kerana mengurniakan nikmat cuaca yang silih berganti.harap juga jerebu yang melanda negara juga beransur pergi...harap-harap pasni kita tak mengeluh lagi kan kawan-kawan..:)

hati si bujang bagai disiat-siat!

ni sume pasal berita gempak hari ni ler..abang SY (Salih Yaacob) dah perkenalkan bakal isteri dia yang ke-ampat!sudah penuh kuota youu..hukhuk...gadis bertuah itu adalah anak dara sunti yang baru berusia 24 tahun..gadis kelahiran Johor tu..kurang lagi sorang anak dara Johor..hukhuk..kalau tak silap daku si manis tu graduan universiti okey..so bujang-bujang semua jangan sentap n tangkap nanges yerk..abang SY yang matang tu juga jadi pilihan..daku sangat respek pada abang SY nih sebab ketiga-tiga wife dia boleh hidup rukun dan damai..kalau kita, mampu ker tak ek..hurmm..
pape pon tahniah pada mereka berdua yang dikhabarkan akan menikah selepas Aidilfitri nanti...dan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat..amin!

dari sms merek jatuh cinta

Wednesday, May 11, 2011

biar bukan seribu, ku tetap terharu

selamat malam u olls, dah makan malam?
hehehe, mlm nih baru berkesempatan jenguk umah kecilku ini, sangat rindu mau baca update dari kengkawan sume, citer-citer korang sangat besh..
oh yerk, sedang ku godek blog tadi, tengok2 daku dah dapat follower yang ke-100, alhamdulillah, daku bermula dari zero and now dah ada 100 orang yang sudi mengikut blog picisan  ku ini..sangatlah daku terharu dan gumbira, menambahkan lagi semangatku untuk terus ber blogging dan berkongsi cerita..niat hatiku ber blog cuma untuk berkongsi cerita dan yang pastinyer ingin menambah kenalan,bukan menambah musuh yerk.. berkawan biar beribu kan!semoga ikatan  persahabatan dan kasih sayang kita semua akan berkekalan dan dirahmati selalu..happy blogging yerk..

ini anak anak teruna lady ija


mai terjah followerku yang ke 100......LADY IJA

Tuesday, May 10, 2011

gula sudah naik rege, sila minum air masak yerk!

kengkawan mesti dah sedia maklum kan brita nih?dengar brita masa otw nak ke opis tadi, gula dah naik plak..dari RM2.10 sekilo naik ke RM2.30 sekilo..nak sedapkan ati, dorg ckplah our price still rendah berbanding  other country..hurm..memanglah bila harga gula nih dah makin mahal, kita akan terdidik untuk kurangkan makan dan minum yang manis2, tapi masaelahnyer, kenaikan ini akan mengakibatkan benda lain pon turut naik! tak cayer nanti tengoklah bulan pose, kuih makin mahai ler..siilap silap 60 sen seketui..hukhuk..
erm, so pasni kenalah banyakkan minum air  masak yerk, sihat pon sihat..hehehe.. 

notakaki:pasni ape lak yang nak naik, hujan jer yang salu turun dan takkan naik-naik..hehehe

Monday, May 9, 2011

dah lama tak amik pekse, camana la gaya nyer nih..

sesapa yang keje gomen mesti dah tau kan, esok, lusa, tulat ada exam tuk  kenaikan pangkat secara lantikan ke gred yang lebih tinggi, so ramai gak yang berpusu-pusu nak ngambik test yang setaun skali ni..daku pon terjebak sama..haha..dulu masa study memang salu la ada exam, skang dah lama tinggal..huhu...ada 3 paper, alhamdulillah daku dah lepas dua daripada nya, tinggal lagi satu paper ari Rabu nih..am i ready?i dont' think so..byk lgi benda tak cover nih.husband dah bising, nak pekse tapi tak nampak pon study..asik stido jerk...cuakk gak, really hope kali nih last daku amik sbb malas dh nak berulang every year..hope paper tu nanti taklah sesusah mana..hurm, oklah, wanna wish gudluck for them yang amik exam ni....usaha tangga kejayaan..chaiyok!chaiyok!


daku tak setekun dia

Saturday, May 7, 2011

bercerita pasal dia, airmata peneman setia..

salam, dia yang dimaksudkan adalah IBU!
kita semua ada ibu kan, walaupun mungkin ibu kita tiada di depan mata, namun dia tetap di hati kita sampai bebila..banyak sangat pahit manis yang dia lalui, airmata mereka dah kering dek terlalu lama berduka dan bergembira dengan telatah kita, anak-anaknya..semua suka, duka, ketawa, sengsara yang mereka lalui, mereka simpan di hati demi menjaga hati  kita..terlalu banyak pengorbanan mereka..tak terbayar dengan harta benda..
ingat lagi masa kami masih kecil, maklumkah adik beradik 6 orang, semua sekolah lagi plak tuh, kehidupan kami tidaklah sesenang mana, mak sanggup tak beli baju raya baru demi anak-anak, katanya, yang penting baju kami bertukar, mak takper, tak kemana-mana..hurm, sedih sangat mengenangkan  jerih perih dia..kita sebagai anak salu sangat melawan dia, lukakan hati dia, tanpa fikir apa yang dia rasa..now, dah merasa jadi ibu, sedikit sebanyak dah tau dah bagaimana rupanya hati ibu tuh..sangatlah rapuh dan mudah tersentuh
daku bedoa, daku tidak melukakan dia lagi dan cuba sedaya upaya untuk menjaga hati bonda ku..semoga kasih sayang yang dia berikan kepada kami diberkati dan hidup nya dirahmati selalu.. kasih ibu membawa ke syurga..amin!

uwan kesayangan hannah dan ibu!

Friday, May 6, 2011

budu, cencalok, tempoyak..eeii, ape nih!

selamat hari Jumaat, semoga penghulu segala hari ini membawa banyak rahmat kebaikan dalam kehidupan kita..amin!
ok, ni saja nak cakap pasal budu, cencalok dan tempoyak..bahan penambah selero makan kito orang Melayu...ada tak yang allergi ngan benda2 nih..?huh, ni kalo pinky momma baca nih, mesti dia suka..dia kan dah jadi pemakang tegar budu nih..hikhik..daku plak?uish..sume benda ku telan cuma tolak kayu dan batu jerk..kalau kayu n batu ada salut  coklat mungkin ku telan jua..kalau cencalok dan budu, kasi buh bawang merah hiris, cili api dan asam limau, dan tempoyak buat masak ngan ikan bilis atau buat sambal tempoyak pon layannn  kan. kalau sesapa memang tak lalu and tak boleh masuk tu takleh buat ape la, takkan nak paksa tekak untuk terima, yer tak, tapi kalau sesapa buat-buat geli tuh, meh sini ku piat telinga...sapa lagi nak popularkan makanan kita kalau bukan orang kita sendiri kan..hurm, ok, jumpa di lain entry..bye!

cencalok

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers