titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Friday, May 20, 2011

pap smear?takuttt

mesti korang dah tau kan ape bende nyer PAP SMEAR nih..ujian utk mengenalpasti ada tak sel-sel tak normal  yang boleh membawa kepada kanser pangkal rahim..sangatlah penting kan kengkawan test nih..sangat diemestikan kepada semua yang sudah berkahwin at least 2 tahun sekali..biasanya lepas kita bersalin, nurse akan cadangkan untuk buat test nih..sedikit tisu di bahagian itu akan diambil untuk diuji di makmal..ramai yang kata tak menyakitkan pon..tapi agaknya memang dah di set dalam mind nih, bab seluk-seluk nih agak mengerikan..hehehe.
daku belum gi buat lagi, sedangkan anak dah setaun lebih..dah 2 kali terlepas appoinment sebab tak ready..ahakss..teruk kan..ni sebenarnya langkah awal yang perlu diambil, mana lah tau kan, dalam badan kita tak nampak..daku kena gak buat ujian nih sesegera mungkin..
oh yerk, kengkawan skang boleh gi memana klinik kerajaan sebab dorang memang buat test ni untuk kita secara PERCUMA..jom reramai..mencegah lagi baik dari mengubati kan..:)


7 comments:

Umiey said...

as salam, mmg ramai yg cakap xsakit tp bunyi mmg ngeri...saya pun dh sekali terlepas appoinment harap2 lps nie kena pegi jugak...

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

ahahha..s.ayer pon takot gak ...ngeriiiii

chichi said...

akak semua jangan takut yer..tak sakit pon..sekejab je kan..tau2 dah siap..heheheh

iduraz said...

umiey:tuler, terbayang2 alat dia tuh..haha

iduraz said...

mama qayreena: oo, kamu pon yerk..jum branikan diri

iduraz said...

chichi:ooo, ek..okies, nti akak gi yerk

Alin Marlini said...

memang takut nak buat papsmear..gerun..

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers