titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Wednesday, June 29, 2011

hidup tanpa khabar angin

"eh, dengar-dengar awal tahun depan kita semua naik gaji"

"wah, member aku,keje kat  J __ cakap tahun nih ada bonus la sebelum raya"

ha kengkawan, yang kat atas tu boleh dikategorikan sebagai KHABAR ANGIN kan?camana la ek kita idup kalau tader khabar angin..mesti muka ketat jer kan sebab suma benda jadi tergezut-tergezut..hihihi..mesti reporter takde benda nak tulis pasal artis, kita takde bende nak ngumpat/bincangkan..hukhuk..memanglah khabar angin nih tak tentu lagi kesahihannya, tapi daku rasa ia salah satu benda yang mewarnai hidup kita..cuma kalau boleh sila kontrol bak kata pepatah, tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi..lalalalalala




Monday, June 27, 2011

semoga hadirnya merubah segala...

masa tengok Mari Menari malam tadi, Jimmy Shanley pon datang juga dan Lisa wat announcement yang beliau dah dapat baby gurl Jumaat lepas..namanya Zahrah Shanley..Alhamdulillah..eventhough dia masih lagi dalam kemelut rumahtangga, lahirnya si puteri serba sedkit mengubat lara di hatinya...apa yang terjadi hanya dia yang tahu...kita sebagai orang luar hanya mampu mendoakan kesejahteraan deme kn...jom tengok anak dara nyer yang comei tuh (ku ambil dari beautifulnara yerk)


si comei Jimmy

aiihhh, takde bawang putih tak leh ek?

haii, meh kiter cite pasal bawang yang sangat suci murni ni eh..daku bukan setakat tak boleh makan, bau pon nggak mau...adoii..memang tak boleh blah la dengan bawang putih nih..daku tau bawang putih ni mesti ada kalau nak masak sebab nak sedapkan bau, tolong jangan letak bawang putih dalam masak lomak cili api!tapi tak tau napa, tekak dan hidungku memang takleh terima si bawang putih nih..dulu masa preggy lagi la, dari jauh dah bau mau ter mun balik...ku kalau makan kt luar, aku akan ketepikan dulu suma bawang2 putih expecially yang dicincang-cincang tuh...tak sanggup nak tertelan..ishh, will spoilt my selera tau..hukhuk...walaupun orang kata bawang putih banyak khasiat, ku sanggup tak makan even dalam bentul pil skali pon.korang jangan ngikut perangai ku ni ekk..

bawang putih yang tak berdosa

Friday, June 24, 2011

penangan bomoh !

baca KOSMO semalam, dorang dah kuarkan gambar bomoh siam yang dikatakan buat rawatan ritual sampai sorang mamat nih meninggal..ishh..takut tui dengar...aritu kata dia dh lari ke Thailand, but now polis kata dia masih ada di sempadan sana..hurm..tapi tu la, ada gak segelintir orang nih memang taksub tui ngan bomoh nih, kononnyer dapat sembuhkan penyakit misteri nih..aduiyaii..kalau yang bebetui tu takper, ni yang tak betuii tu yang ramai and tak pasal-pasal kita niat nak berubat, lain plk jadinyer...tetiba ku teringat kisah Mona Fendy yang duk kerat orang tu..uiii...camana la dia buat kan...ape pon, setiap penyakit tu ada ubatnya. kan elok kalau bawak jumpa ustaz untuk berubat...takdelah ku kata dorang nih boleh sembuhkan kita, at least cara tu betul..hurmm..Nauzubillah, semoga kita semua dilindungi dari terkena cam ni..Amin!


Monday, June 20, 2011

tak paham bahasa ke buat-buat tak paham

kan aritu anak daraku masuk ward 2 malam sebab demam, so kalau duk ward tu macam-macam gelagatlah daku nengok...ada sepasang suami isteri nih, ku rasa orang Myanmar, siap berkampung kat ward tu sebab ngan bapak2 dia pon tido ward, siap dapat makan lagi..kalau diikutkan kan para bapa takleh melawat selepas kui 10 malam, ni siap tido, apa kes...pak guard pon tak halau sebab deme nih jenis tak paham bahasa katanya, padahal dia boleh cakap Melayu ngan daku..kalau suh balik pon buat derk jer...hehehe..lantas ku teringat kata-kata sorang doktor masa ku wat monthly checkup masa ngandungkan hannah dulu..kata dia, "Malaysia nih terlalu sangat menjaga kebajikan pesakit warganegara lain sampaikan budget untuk pesakit sendiri pon jadi kurang. kalau kita gi overseas, kita takde duit jangan harap kita akan dirawat"....pendapat korang?lalalalala
mungkin mereka perlukan ini


alamak DBKL! larikkkkk

salam semua...
oh yer, bagi sesiapa yang memang keje atau salu gi jenjalan shopping kat area SOGO dan jalan TAR tuh mesti salu nampak penjual-penjual kopok lekor dan air minuman atas meja beroda yang salu bertenggek kat dengan tangga depan pintu masuk SOGO tu kan..kalau kita peratikan kebanyakkannya orang muda dan ada juga yang macam orang asing...niat mereka nak berniaga cari rezeki halal tapi yang silapnyer mereka takde lesen...sian kadang tengok, nampak jer orang DBKL datang ngan lori, cecepat dorang sorong meja dorang..siap nak lintas jalan ngah kete banya-banyak tu, seramm gak tengok takut kena langgar jer..hurm, tulah susahnya nak cari rezeki kat bandar besar cam Kolumpo ni kan..kalau nak ati tenteram, sila la amik lesen, berniaga betul-betul dan bersih...sebab ada masa daku tengok bab kebersihan pon deme nih kurang skit..hurm..:)
diorang nih tak payah lari kot

Sunday, June 19, 2011

dia nyawa kami!

ini special entry buat ayah  hannah...entry touching di petang hari..hukhuk
arini hari bapa/ayah/papa/daddy..macam2 gelaran lagi la..walau apa pon panggilannyer, budi dan kasih sayang mereka tetap sama..
kasih sayang si ayah setara ngan kasih sayang si ibu kan..tanpa ayah tiadalah kita, tanpa dia tiadalah bahagia..
buat suamiku aka ayah hannah umairah, kami dua beranak mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan lelaki ini dalam hidup kami...segala kasih sayang, kepayahan dan kesabaran kamu dalam menjaga kami dua beranak sangatlah kami hargai..semoga ayah terus tabah, kuat dan takkan jemu-jemu membuat kami bahagia dan gembira dan semoga DIA panjangkan kasih sayang kita hingga ke akhir hayat...we love you so much...moga rahmatNYA selalu bersama kita sekeluarga..amin!

dia cinta hati kami

apa pon tak boleh!

tu slogan si kumpulan jambu maharaja lawak tuh kan..jom kita kaitkan ngan duit nak tak...
yela kalu takde duit camana nak makan..sape nak kasi mkn free ari-ari,  takde duit camana nak beli barang, takde duit camana nak bayar utang..apatah lagi nak gi shoping...pendek kata, panjang tak kata apa-apa apa pon tak boleh buat kalau takde duit..hurmm..ada orang yang sanggup jadi hamba duit sebab bagi mereka duit adalah segalanya, pasal duit adik beradik pon boleh bergaduh dan bermusuh kan..hurmmm...ape pon, sama-samalah kita cari duit dengan cara yang betul ek..supaya apa jua yang kita lakukan sentiasa di bawah redha dari NYA., kalau DIA tak redha, apa pon tak boleh kita terima..ok, see you all in next entry ya..:)

Friday, June 17, 2011

result exam mereka kuar arini, tapi aku?

agak bingit ckit di opis ku arini gara-gara result bebudak degree uitm kuar arini..memasing teruja dan berdebar nengok result mereka sendiri and mak pak pulak dok tengok result anak dia secara online..senang kan study zaman skang, suma pon online...nak tau result daku? nan ado..daku tak further lagik la..hukhuk..abis diploma kat utm taun 2003 aritu, xder dah try mohon sambung degree..pemalas tui kan..now rasa menyesal plk..kengkawan suma a dah nak abis dah..daku baru bercita-cita mau sambung..anak pon dah setaun lebih nih, so boleh la dipertimbangkan..harap daku taklah hilang ingatan sebab dah lama tak blajo kan..huhuhu. jeles ngan korang yang dah sambung blaja..nak itut juga...huwaaaa
uni lamaku dolu..






Thursday, June 16, 2011

air kosong satu!

dah abis waktu kerja kan?jum bebel..ahakss...
sesetengah orang tak suka kan minum air masak..sebab dia tak sesedap air oren, air sirap, lai chi kang...daku kalau haus sangat daku suka teguk air masak..baru puas..air manis atau bergas tak hilang haus la kan..kalau tak brapa haus, tentulah air berperisa menjadi pilihan..hukhukhuk..memang diakui sangat elok minum air kosong@air masak nih...kat opis daku memang minum ari-ari sebotol 1 liter air masak..mesti kasi abis sebelum balik..kalau tak disiplinkan gitu, memang tak pandanglah air kosong@air masak nih..nanti terjejas plk kesihatan..nasib baik hannah kesayangan ku itu suka minum air masak..jap je diteguknyer dari botol comeii dia tuh..harap sampai ke besarlah dia minat air masak tu...:)

no ice please

saya lupa saya dah kawin!

isshhh..ni pelupa tahap dewa dah nih kalau lupa diri tu dah kawin..
daku ni boleh dikategorikan sebagai sorang yang pelupa...terlebih makan semut agaknyer..hukhuk....tapi tui la, daku nih pelupa...kadang-kadang ku baru jer letak sesuatu benda tu kat satu tempat, pastu lupa mana ku letak..haduii...salu sangat kena bebel ngan my hubby..melampau2 lupanya..lalalala.agaknyer banyak sangat fikir tu yg salu lupa..hahaha..alasan...hurm, camana nak kurangkan sifat pelupa nih ek..help me pliss...:)


penyumbang keterlupaanku

Wednesday, June 15, 2011

asik minum jerk, tak kembung ker?

bebel lagi...kita orang pempuan nih jarang kan duk lepak sambil minum-minum, tapi apesal orang lelaki, termasuk suami ku suka benar duk minum..sanggup tuh call kengkawan tuk ajak minum..hukhuk..kalau tak caya cuba nengok kt kedai-kedai mamak, cafe, even warung-warung tetepi jalanan tu ada jer orang lelaki nih duk minum..tak kembung@bosan ker ek duk berjam2 kat ctu..ahakss.eden yang nengok nih plak naik rimas.kalau pi makan kt luar pon pas abis makan, duk jap pastu kiter dh ajak balik...maybe dengan duk minum nih salah satu cara deme release stress yer dok kengkawan..hehehe..memacam kan peel manusia nih..tapi itulah yang menyerikan hari kita dan mereka inilah yang membuatkan tokei kedai makan ada senyum..lalalala
minuman si dia dari kecik sampai skang

easy get easy going..is it true?

salam suma..samat petang!
ceihh..tajuk tak menahan, nak speaking london pepetang gini..hehehe..bukan per nak di translate ke Malay version agak panjang..tak reti..lalala
apa yang kita mudah dapat, mudah juga kita akan kehilangan... ada benarnya jugak kan kengkawan...takde benda yang free dan mudah zaman skang nih, suma memerlukan modal, tak kira la kasih sayang ker, reta benda ker, apa apa je la..sebab tu la DIA kurniakan kita akal untuk berfikir..hurm..kita amik contoh ek, sesapa nak cari jodoh tuh..janganlah sesenang hati jer trus menerima dia tanpa selidik/kenal diri dia yang sebenar..ye memang masa berchenta dia tak tunjuk perangai sebenar, but from that kita tau juga serba sedikit dia macamana kan..hikhik..daku teringat pesanan penceramah kawanku"kalau suami kamu nak kawin lain, beri dia tempoh setaun untuk dia kenal perempuan tuh, kalau lepas setahun tu perasaan cinta dia pada kekasih baru tu masih lagi hangat seperti masa memula kenal, so let them married!"..hurm..agak-agaknyer pas setaun subur lagi ke rasa cinta terlarang tuh ek..jom kita renungkan..


Sunday, June 12, 2011

jangan pakai uniform putih depan dia tau!

nih kisah si hannah la nih..dia sudah fobia sama nurse..kan dia kena warded kat wad pediatrik rabu lepas..dah namanya hospital, tentulah ramai nurse berkeliaran di sana..dia nampak jer nurse tu mula la dia mencebik pastu nangis...even doktor yang pakai baju biasa and just sarungkan baju putih kat luar pon dia takut juga..aduii...seksa okies nak handle dia time tu..nurse datang nak check suhu and bagi ubat jer..di nyer menjerit macam nak kena pukul..huhu..turun perangai sapalah nih kan..ibu dia takat takut makan ubat jer, takdelah sampai nampak nurse pon takut..huhuhu..tula namanya budak-budak kan..dia boleh beza tempat tu hospitaal atau rumah, dia boleh tau ape nurse tu nak buat..hurm..pape pon pengalaman di ward  selama 2 malam tu memang banyak sangat meninggalkan pengajaran buat diriku...nantilah bebila kita share yer..:)

nak usik hannah sila pakai gini yer

dah takde benda lain nak makan?

salam, daku bersiaran kembali selepas hampir seminggu bercuti lantaran anak daraku demam aritu..kisah dia demam and warded tu nanti ler ek kiter citer sebab kisah tak best..hehehe
suma orang makan ayam kan...daku pon sama gak cuma kalau diberi pilihan antara ikan dan ayam daku lebih prefer ikan..tapi nih yang daku nak citer adalah kaki ayam!korang makan tak? geli eh?hehehe...daku suka kaki ayam..
paling daku suka kalau kaki tu dimasak sup@kari..ada gak orang buat kerabu kaki ayam kan?daku tak pernah try kerabu lagi tapi kalau dimasak seperti sup/kari memang ku suka...walaupun takde isi, kalau direbus empuk-empuk sedap jerk..huhuhu..hubby ku suka cakap daku nih suma benda makan, tolak batu dan kayu jer..lalala..kalau korang tak pernah try, cuba try, kotla boleh masuk kan..ok ler, jumpa lagi next entry yerk..tengah nak panaskan balik enjin berblog..rindu nak baca entri best and jenguk rumah korang semua...ok da...

nyum nyum

Sunday, June 5, 2011

kalau boleh pindahkan sakit itu...

anak daraku ngah demam..jumaat ritu mak call kata badan dia panas..so aliklah kami dari keje secepat yang mungkin..trus bawak gi klinik kita kt sentul nun...smalam, badan dia masih panas lagi. hannah ni jenis demam kejap panas kejap sejuk..malam tadi, bawak lak dia gi hospital pusrawi..risau gak sebab bila panas dia datang, memang tui punya  panas...doktor bagi ubat yang masuk kut montot tuh sebab kalau nak bagi dia ubat makan, bersilat la kami..dia akan kemam n kuarkan balik ubat tuh..huhuhu..arini dah 3rd day, hope by tomorrow demam dia kebah..sangatlah daku riso..hannah jarang sangat demam tapi skali demam memang merisaukan..kalau korang ada petua, sila share ek..manalah tau kot boleh membantu..ok, daa..

rindu nak tengok dia seceria ini

Thursday, June 2, 2011

hannah tak minta, paklang belikan!

jumaat lepas, adik lelaki ku, paklang hannah dtg umah mak daku..dia nak gi pasar malam kt umah mak..so dibawaknye dak tecik tu ikut skali..lama gak dorang gi..heran kami apesal lama sangat..rupanya dia dapat basikal...ala basikal yang budak2 punya tu.suka la anak dara tuh..tapi yang gewammnya dia bukan naik basikal tu seperti org naik basikal, dia letak mainan dia suma dalam bakul kt belah belakang ngan seat tu, pastu dia tolak..adoiiyaii..anakku memang camtu, suka main permainan yang bukan cara permainan tu berfungsi..hehehe..takpelah sayang, janji kamu happy..tengokler muka dak kecik dpt basikal baru..

gigih nk naik

jgn naik beskal hannah ye


camana nak cantik balik cam anak dara?

salam, semalam pas solat zohor kat surau di opisku, temanku fiza tanyer daku satu soalan.."kakak, camana nak cantik macam anak dara dulu?".(both of us dah kwin yerk..haha)daku?hanya terdiam n ketawa..jawapanku "ntah..kena ada duit kot"..so nak tanyer kan kat korang bagi pihak kawanku ini..any suggestion/pandangan?

jamu ni membantu tak?

Wednesday, June 1, 2011

jom follow SIMPLE & EASY SHOPPE


salam, meh kengkawan kita jadi follower blog ini..pengfolow bertuah akan dapat adiah...disamping menambah kawan kat sini jugak kita boleh beli barang yang molek-molek..psst:dia juga ada buat instalment you..huhu..i like..jom kenkawan!

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers