titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Thursday, July 28, 2011

esok Hari Shopping Sedunia ker?


Salam you ollss....nak alik dah ek?jap dengar ku bebel dulu..hehe..dalam 2 minggu nih ku salu dapat sms dari Jusco inform pasal jualan murahan...semalam pon dapat lagi, katanya Jusco AU2 Setiawangsa ada sales besar-besaran esok.less sampai 70%...at the same day juga di Sogo dan di Uda Ocean pon sama...ku musykill, hari shopping ke esok?uishh..memanglah diorang nih pandai, buat sales time orang dah dapat gaji and paling penting orang dah nak berpuasa..so sure ramai akan terjah sebab malas nak kuar time bulan puasa kan...yang menyampahhnyer, nak beli barang-barang tu perlukan DUIT!..ngat kiter nih cop duit ker hapa?(ayat org tak bape nak ada duit bershopping..lalalala)..takpelah, try la jenguk yang mana2 satu tuh kejap sebab target nak beli susu anak dan kelengkapan dia..(murni kan hasrat)..huhuhuhu..korang?meh pilih nak pi yang katmana...


susu pon nak tunggu sales?haruslah, kata nak jimat

Wednesday, July 27, 2011

empat hari lagi...

arini dah rabu kan..so ada 4 hari lagi dalam bulan Sya'aban, pastu Ramadhan akan tiba..perasaan korang?tak sabar?teruja?sedih?berdebar?macam-macam ada kan...hurm, dah namanya pun manusia, suma lain-lain hati, suma lain-lain rasa..tak tahulah camana ku lalui puasa kali nih...si kecik ku itu pon mesti nak tumpang sekaki masa berbuka nanti..ntah sempat ntah tak nak bertarawih, entah mampu ntah tak ku nak mengawal nafsu berbelanja, ntah boleh ntah tak daku nak menjaga pancaindera dari berbuat sesuatu yang boleh menguruskan pahala berpuasa...yang mampu kita buat, bermohon kepadaNYA, moga diberi kekuatan fizikal, mental dan rohani..Selamat Berpuasa kepada kengkawan semua....:)


moga ibadah kita jua semanisnya..

eheh, betullah!

masih berdebar-debar lagi nih..poyo tui, ngat amik result SPM ke?, ku saja try test joint segmen pok beng tadi suh teka gambar amende yang dia tunjuk tuh?ku belek-belek dekat 64 kali..(tipu jer)..memang nampak cam Jalur Gemilang, tapi takkanlah jawapan dia as simple as that kan..so ku tengok lagi, and ku dapat tangkap...haa...itu mesti lampu bendera Malaysia  yang digantung kat PWTC..kan pok Beng keje situ..ahakss...so ku nekad la teka..sekali, ku tengok ada komen mengatakan ku teka tepat dan pantas..aduiyaai..terharu  akak..bukan per, ku tak brani nk join kalo pok beng nih buat contest ke hapa sebab ku tahu ramai sangat yang akan join, ku kan pemalu n penervous..hahaha..so dapatlah akak promo free selama 2 jam..(ku sangat suka sebab leh tambah kawan)..thanks yer  ABANG BEN ASHAARI!

pinjam sat gambar bertuah ni!


BEN ASHAARI CARI SAPA TEPAT DAN PANTAS !

Monday, July 25, 2011

badik badik pempuan saya

ngah godek-godek pc, terjumpa beberapa keping gambar adik-adik daku..rasanya daku tak pernah lagi up kan citer pasal badik-badik pempuan ku kan? ape badik-badik tuhh? tu sama maksud ngan adik beradik (ku lupa sapa yang duk cakap gitu)..hehehe..daku nih 6 beradik, 4 orang daripadanya (termasuk daku) adalah perempuan..jom tengok-tengok waris den:


yang no. 1
adik no. 1 - umo 25 tahun...ha adik ku yang ini akan berkahwin bulan November ni..ramai cakap dia lagi nampak matured dari ku..ku suka..hakhakhak


yang no. 2
adik no. 2 - umo 23 tahun..perasan lawa..hahaha..suka gaduh ngan adik bongsu ku dan paling rapat ngan mak
yang no. 3
adik no. 3 - ni adik bongsu ku..masih lagi bersekolah di Tingkatan 3..nak PMR dah tapi asik leka jer..banyak main..kitorang dah warning, kalo result teruk, kasi kawin..hehehe

*mereka-mereka ini lah yang rajin melayan anak dara ku..walaupun ada kalanya ada jer perangai mereka yang menyakitkan hatiku.. (haha), mereka tetap adik-adik yang ku kasihi..lalala

tu dia..Encik Ben dah pantau..hehehe

Selamat petang semua..ku jenguk dashboard ku jap tadi..ternampak followerku dh bertambah lagi sorang..menjengah ke angka 138 (eleh, baru banyak tuh dah kecoh)..saja la nak check sapa yang sudi singgah tuh, tup tup tu dia...ENCIK BEN ASHAARI!...alamak, blogger femes amos terhebak di abad nih tuh..brother nih keje kat PWTC rupanya sebelum berpindah ke Putrajaya, daku salu merewang ke The Mall tuh, tapi tak pernah plak terserempak ngan dia..kalo tak, maunya ku mintak sainnnn....hehehe..segan gak daku sebab dia ternampak akan blog picisan daku nih..blog biasa-biasa jerk..tak sehebat dia..terima kasih yer encik Ben Ashaari atas kunjungan ini..sangat ku teruja dan gumbira..lalalalala...kalau ada kurang di mana-mana mohon tegur ok!

hehe...nak gak tunjuk bukti..ahakss


Saturday, July 23, 2011

kalau dah ada duitnyer, lekaslah beli!

baca kat blog ibu darwisy tadi, harga emas dah naik jadi RM173/gram!mak oii mahalnyer la ek harga emas..jap jer dh  jadi banyak tuh..ngat lagi masa ku bertunang dulu beli baru RM88 segram..3 tahun lepas..sib baik masa tunang tu ku beli siap-siap tuk kawin nanti..ahakss...bukan tak sabar cuma takut sementara nak tunggu kawin regenye jadi mahal, barang dapat kecik jer..huhuhu..makanya, daku mengingatkan adik-adik perempuan dan kawan-kawan opis ku, kalau rasa-rasa nak kahwin atau bertunang dalam tahun depan, sila la beli dulu barang ini kalau ada ongkosnya...tak tau sok sok dia leh jadi RM200++ plak segram.uishh..ada yang bagi emas tiruan jer kahwin nanti..ngengenge


mau ke Bukit Jalil..jomm!

bola baru jer abis..Malaysia ketinggalan 5-3 kat Singapore..so 2nd game akan berlansung di Bukit Jalil 28/7 nih..rasa berkobar-kobar plak mau ke Bukit Jalil mengajak suami yang memang gila bola tu..daku salu gak memfollow dia ke stadium tengok games sampai ku pernah terjatuh di stadium masa daku preggy 5 bulan..cuak gak weih..takut pape jadi kat daku.cecepat ku pegang perut masa jatuh terduduk tuh..uishh..tang lain sakit takpe, anak dalam perut kena selamat dulu..lalalala..tapi sejak ada anak nih dah jarang sangat gi..teringinlah nak memeriahkan stadium nanti..kasi kecutt pihak lawan..ahakss....jom reramai, jadi supporter Malaysia!


Friday, July 22, 2011

bermodalkan anak untuk raih simpati...

Salam semua..hari ini hari Jumaat kan..penghulu segala hari, ramai orang bersedekah pada hari ini kan..mudah-mudahan dimurahkan rezeki mereka..amin!..cerita pasal sedekah nih, ku saja nak ajak korang tengok jap..ramai kan peminta sedekah skang nih bawak anak tuk raih simpati..kalau kat area KL ni memang ramai sangat..salu mereka duk di tepi-tepi jalan, pasar malam atau di jejantas sambil meriba anak yang masih kecil sambil menadah tangan!Ya Allah, sayunya hati bila tengok..anak-anaknyer kadang-kadang meragam sebab tak selesa, mengantuk dan mungkin jugak lapar..kesian kan?tapi tula..kebanyakkan mereka nih orang asing..orang Maynmar rasanya..nak bersedekah tetapi geram plak tengok mak nya..boleh buat muka takde perasaan jer..tak kesian ker kat anak awak tuh...rasanya pihak berkuasa must do something la tuk pastikan senario nih takde dah..tak sanggup tengok..naluri seorang ibu kan..hurmmm...


budak yang tak mengerti

Thursday, July 21, 2011

semua orang pon nak cepat!

Dah kui 4, jap gi nak balik dah..semua orang pon tau kalau kat KL ni jalan tak sesak memang tak sah kan?tapi di bulan puasa, sesak tu lain macam skit kan. kui 4.00 dah start sesak dah, sume orang pon sharp on time dalam bulan nih...lagi bape minit nak balik ramai dh terpacak depan punch card, berlari2 anak nak amik kete dan zass pulang ke rumah..masing2 takut sangkut jem..yelah nak gi beli juadah lagi, nak masak lagi..nak mandi, nak prepare tuk buka puasa..ngengenge..memang kelihatan sedikit kelam kabut, tapi senario nih memang akan ada kat KL (mungkin di tempat lain juga) dalam bulan puasa..kalau kat pasar Ramadhan pon sama juga, berebut nak beli makanan takut terlambat ataupun apa yang diidamkan habis..lalalala..hurmm...memacam kan?klo tak caya cuba korang perhatikan nanti..:)


cepat weihh, nanti Komuter tertinggal..hehe

dah ada anak, baju mak dah tak penting!

Salam semua, short entry jap eh..

seperti tajuk diatas, hehehe..tahun 2011 ni taun kedua kami beraya bersama dia..raya taun lepas dia baru jer 7 bulan, beli kan gak baju kurung even masih lagi berdukung, tapi raya kali nih dah setaun 7 bulan, so memangla wajib ada baju kurung..dah boleh jalan kan...so cadanganya nak buat sama cam baju ibunya..cuma dia punyer ada poket..hahaha(ada motif tu)..kain dah beli, nak antar kat akak opis tuk jahit baju budak tecik tuh..tu pasal baju kurung, lom lagi baju jalan (gaun, suar, shirt, kasut.. etc)..hurm, dah ada anak nih baju raya dia lah yang paling penting!kami takde baju baru pon takper. (but my hubby ckp mak n anak kena ada baju baru, ayah takde takpe. ngengenge)..yelah, budak-budak kan, kang tengok kengkawan dia nye baju cantik-cantik, kecil plk hatinye..hehehehe..ape pon semoga Lebaran kami ini membawa banyak kebahagiaan buat kita semua kan.ok, bubye.:)


sweet kan  berbaju tradisional..pic frm google

Wednesday, July 20, 2011

kari kepala ikan sedap tapi....

lunch td  encik suami teringin nak mkn kari kepala ikan..so berbondong-bondongla kami ke Kg Attap untuk menikmatinya..daku 1st time mkn lauk ni kat kedai..kami gi berlima..kami suami isteri, kwn suami dan 2 org my bff..kami order nasi sepinggan sorang, ayam goreng berempah 2 ketui, sayur taugeh skit, air dan of course la main dish nyer..kali kepala ikan merah...oklah, rasa not bad tapi kari dorang nih tak boh santan ek sebab terasa rempah dia kuat skit.sakit perutku...ramai gk orang yng mkn kat situ, kepala ikan lak dia tengok size org yg dtg makan..sebab kami nih ada 3 org pempuan so size dia takderlah besar sangat..huhuhu..selesai mkn, sessi membayar pon bermulala...nak tau regenyer?RM108 kot tak silap sebab masa die kira ku pergi basuh tangan..hahaha...mahaii gak ek?tapi sebab sumaiku yg beria2 ajak gi, so dia la yg bayar lebih, kami2 takde duit, lum gaji..lalalala..memang rege dia cmtu ek kengkawan?ker kami terkena?

amik dr google jer

jangan ketawa

dulu masa daku kekecik ada kan rancangan tajuknye Jangan Ketawa..ala yang pelakon dia Dee, Moon (dah arwah dah), Harith Iskandar, Robert tuh..sejujurnya, daku memang tak gemar sangat tengok citer tuh..ku tak paham..lalalala..buat lawak tapi takleh ketawa cmner tuh?haha...

tp yang ku nak sampaikan bukan pasal citer nih, tapi pasal kami tiga beranak..kami suka ketawa!lagi-lagi daku dan suamiku, sangatlah gila ketawa..ada jer benda lawak yang nak ditertawakan, kitorang memang dikenali oleh rakan-rakan sebagai suami isteri suka gelak..hahaha..la nih, penyakit tu dah berjangkit kat anak daraku..dia pon suka...siap ketawa bunyi.."hak, hak, hak" lagi..kami pon tergezut..kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan..huhuhuhu...tapi ada masa-masanya kami serius dan natural yer puan-puan....yela, kata orang ketawa pengubat duka yer tak?muahahaha...tak retilah nak serius-serius nih..nanti org ckp tak mesra alam..:)

ketawa tahan gaban nih


wanita Malaysia antara yang paling stress!

daku ada terbaca semalam, tak ingat kat mana maklumlah daku kan pelupa..ahakss....katanya menurut kajian ,wanita Malaysia adalah antara manusia yang tahap stress nya tinggi iaitu pada kedudukan ke-16 di dunia!..huhu..yang lead skang adalah wanita negara India...huish..riso kan dengar, tapi nak buek camno, benda tu memang betul!sebab apa kita stress, sebab wanita nih kalau boleh simpan perasaan tuh, selagi tu la nak simpan..tak mau luahkan sebab takut kecewa atau dimarahi, orang lelaki kalau stress, dia boleh overcome dengan cepat dengan berlibur bersama kawan-kawan dia..kita orang pempuan?duk la berendam air mata kan..huwaaa...takleh jadi ni, kita kena cari jalan supaya wanita Malaysia sentiasa ceria dan bahagia..lalalala

di ambang Ramadhan

Salam, tengahari semalam ada ceramah di opis saya..penceramah yang di jemput mesti suma orang kenal..ala Ustaz Zulkarnain Hamzah tu, pengacara Imam Muda 1 dan II dan beberapa rancangan di Astro Oasis tuh..
Tajuk ceramah semalam,.di ambang Ramadhan..daku cita skit-skit ek ape yang ku dengar semalam..kalau ada salah, tolong betulkan yerk..kata ustaz tuh:
  1. kita sebagai umat Islam haruslah menghebahkan ketibaan bulan yang mulia ini sebagaimana kita menghebahkan ketibaan hari-hari penting yang lain..tujuan, supaya kita sama-sama bersedia untuk beramal di bulan yang penuh berkat ini.
  2. nak masuk bulan Ramadhan nih samalah macam kita nak masuk sekolah..kena buat persiapan baru, telekung baru, pakaian baru untuk bersolat Tarawikh..kalau boleh belikanlah kedua ibu bapa kita telekung/sejadah baru ataupun pakaian baru supaya mereka gembira menyambut Ramadhan..selain dari tu kita juga boleh membersihkan masjid, surau supaya dapat berjemaah dengan selesa.
  3. Kalau dapat, 1st day bersahur tu, pulanglah bersahur dengan orang tua kita..kalau mereka masih ada..sebab hati orang tua nih sensitif, hari pertama sahur tu mesti dia teringaktkan anak-anaknya...:(
  4. selepas bersahur pada hari pertama tuh, masa masuk waktu Imsak, bacalah: Alhamdulillah, Hamdanlillah dan Wasyukrulillah...sekali jer rasanya..dia tak cakap plk bape kali..kalau sesapa tau sila tambahkan dan share yerk..
  5. Kita kena asingkan peruntukan untuk bulan Ramadhan ini..satu bahagian untuk disedekahkan, satu bahagian untuk perbelanjaan dan satu bahagian lagi untuk bayar zakat fitrah supaya kita dapat beribadat dengan tenang.
hurm, tulah antara yang disampaikannya, kalau tak berapa tepat daku minta maaf dan sekadar berkongsi ilmu yang sedikit ini...manalah tau ni adalah Ramadhan terakhir ku..Ustaz juga ada cakap, pada malam Lailatulqadar, senarai  umat Islam yang akan meninggal dunia sebelum tiba Ramadhan berikutnya sudahpun ada. Wallahualam..

ustaz Zulkarnain Hamzah

p/s: di kesempatan ini daku memohon maaf jika ada terlanjur kata atau tersilap bahasa kepada sesiapa walaupun kita tak pernah bersua....:)

CER TEKA............................



nak main teka-teka tak?jom  kat blog INA HASHIM nih.

daku teka ada 92 keping so total amount is RM920..ngengenge

Friday, July 15, 2011

bila hubby wifey orang KL

Samat Pagi sume...dah Jumaat dah kan, rasanya baru lagi Jumaat lepas, yg penting esok takder perhimpunan sengal tu eh..huhuhuhu
menjelang nak raya jer ramailah orang duk bercerita, duk bergaduh raya nak balik mana..kampung laki ker kampung bini..hehehe..tapi bagi kami, takder masalah sebab dedua pon orang sini aka orang Key Ell...my husband kampunyer di Gombak jer, tu pon rumah abang and kakak2 dia jer sebab both parents dia dh takde, kampung ku pula hanya di Sentul...sekangkang kera jer kan?tiap2 taun raya kami akan raya di sini then baru decide nak balik Perak or jenjalan ke Seremban rumah sedara mara...raya nih cuti panjang tak tau lagi ape nak buat..nanti la plan nak kemana kita...:).duk KL pon best, jalan lengang jer..lalalala...hurm, ape aku merepek pepagi buta psl raya nih kan..oklah, teruskan kerja korang yerk...jumpa lagi...

 
takkan nak bawak anak lepak sini kot..

Thursday, July 14, 2011

tiada jualan pra-Ramadhan tahun nih?heran juga

entri segera sebelum pulang..ngengenge
tahun-tahun sebelum nih, di tempat kerja ku ini, PUSPANITA (yang keje gomen sure tau) akan buat jualan pra-Ramadhan sempena nak tibanya bulan yang penuh barakah ini..memacam la ada jual, as usual, baju bajan, tudung, kuih raya, makanan, brooch, dll tak ketinggalan juga agent insurans..uishh, lemas tui ngan depa nih, suak paksa..hahaha, tapi tahun nih cam takde jer!tak nampak plak ada tampal kat memana pasal promo nih..salu mesti dh ada sebab ada lebih kurang 2minggu jer lagi...musykil juga..tapi ada eloknyer...so kami leh fokus on perkara yng lebih penting dan of course la,menjimatkan uwang..hehehehe..ala daku bukan salu sgt shopping, cuma salu beli Tupperware yang jual murah-murah tu jer..hukhuk..tempat korang mesti ada kan sale-sale gini..lalala..


dugaan dari DIA, isyarat buat KITA

Salam Khamis semua, sedikit ingatan di petang hari buat diriku dan dirimu..hehehe..
dalam dok kita jalani kehidupan di masa nih, tanpa kita sedar kita salu terlupa dan terleka seketika, terlepas pandang akan sesuatu yang sebenarnya punca kebahagiaan kita kan..itulah DIA YANG MAHA BERKUASA...oleh kerana DIA terlalu menyayangi kita, dia datangkan ujian tak kira dalam apa juga bentuk bagi mengejutkan kita..supaya kita sedar yang kita mungkin dah jauh sikit daripada NYA...hurm, semoga kita sentiasa peka akan hint yang diberikannya, dan cecepatlah ingat apa yang kita lupa..daku bermohon kepada NYA, semoga diberi kekuatan dalam mengharungi segala dugaan yang bakal mendatang dan tidak leka dalam arus keduniaan yang belum tentu menjanjikan keindahan...amin.

indahnya ciptaan ALLAH

Wednesday, July 13, 2011

susah pon susah, kaya pon susah!

masuk bulan puasa nih hampir setahun la dia dibunuh..siapa dia, tentu korang tau kan.. Datuk Soosilawati Lawiya, pengasas Nouvelles Visage tu...ngat lagi masa hari raya kedua last year, kita dikejutkan denga berita dia dan 3 lagi temannya mati dibunuh dengan kejam dan dibakar..hurmm..sangat sedih bila ikuti perkembangan kes dia..now pon ngah bicara lagi di mahkamah...kesian kat anak-anak yang ditinggalkan, buat anak-anak datuk, tentu payah mereka nak teruskan hidup tanpa ibu di sisi, mencabar nak teruskan  legasi kejayaan bisnes ibunya itu..ape pon sesamalah kita berdoa keputusannya nanti tak mengecewakan dan mereka dan pelakunya menerima balasan yang setimpal...A-Fatihah untuk mereka yang telah tiada...:)


penjaga amanah si ibu

bukan bantal busuk

salam semua..lama dah tak celoteh disinikan..erm, okies arini kita citer psl peel anak daraku plk yer..oh yer, dia dh pon berumur setaun  6 bulan pada hari semalam, alhamdulillah..semoga dia akan terus membesar dengan sihatnyer..amin!..okies ni nk citer psl satu kepelikan anakku ini, dia sangatlah addicted dengan kain buaian!salu kan, time dia duk syok main2, tetiba dia leh pi kat buaian dia tuh, then cium-cium kain buai tu..ape kes ntah si hannah nih, agaknyer sebab dia dah sebati dengan bau kain tuh kot sebab dari kecik memang dia akan berbuai sebelum kami angkat dia untuk tido di tilam..huhuhu...anak ibu oo anak ibu, nak tergelak gak ibu tengok kamu..ape-apelah yayang ibu, janji kamu suka dan tak meragamm cukup..hehehehe..anak kengkawan salu ske watper?

jangan tido tempat saya ek

Friday, July 8, 2011

suci dalam debu..adoyaiii

Salam Hari Jumaat sume..sana sini sinun org dok bercakap pasal perhimpunan "BERSIH" tu kan..ishh tak abis-abis..banyak beno masalah yang timbul pasal benda nih..daku tak tau sangat ape yg diorang mahukan sebab tak minat sangat tapi yang buat ramai orang sakit hati adalah kesannya.jalan byk tutup, orang takleh kuar ngan aman pada hari itu, bisnes tak running sebab kena tutup kedai..hurmm..susahkan nak cakap, dalam bangsa kita dok bertelagah, ada bangsa lain duk tepuk tangan tengok kita..renung-renungkan dan selamat bekerja!
janganlah gaduh-gaduh yerk..

Tuesday, July 5, 2011

berapa lah harga dia kali nih

kurang sebulan lagi kita nak berpuasa kan kengkawan..mudah-mudahan dipanjangkan umur kita dan diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa kali ini..hurm..bercakap pasal bulan puasa nih, dah tentunya merata-rata ada pasar Ramadhan kan..memacam makanan ada jual, yang tak pernah tengok pon ada...tetetiba daku terfikir, mesti rege naik lagi..ntah baperlah rege seketul kuih, sekeping murtabak, sebungkus air tebu..bla bla bla...hissshh, patutmya bulan nih la kita berjimat sebab makan sekali jerk, tapi daku salu bulan pose mesti over budget..hukhuk...hope kali ni daku dapatlah berjimat skit dan tak membazir dalam berbelanja dan rege makanan taklah naik melampau..apa yang penting, semoga kita sama-sama dapat memanfaatkan bulan yang mulia ini sebaiknya..:)

kuih femes di bulan puasa

APA ITU TEMBUNI @ URI ???

Salam semua, jom share sesuatu pagi nih...nih daku amik darp FB Persatuan Ibu- Ibu Comel Mengandung...untuk rujukan kengkawan juga..meh baca..

Islam tidak menyuruh umatnya mengurus uri seperti jenazah. Apa yg perlu hanyalah di basuh, kemudian tanam di tempat yg selamat, maksudnya jauh daripada dimakan binatang liar.

Prof.Madya Dr. Anisah Abdul Ghani dari Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya berkata, uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga.

“Eloklah dibersihkan dan ditanam tetapi bukan diurus seperti jenazah,” katanya ketika ditemui baru baru ini.

Menyentuh perbuatan meletak bahan bahan seperti asam garam, yg disertakan sebatang jarum atau paku, menurut Dr. Anisah, semua itu hanyalah adat semata mata.

“Dalam Islam tidak ada semua itu. Seelok eloknya basuh saja bersih bersih. Selepas itu balut kemas, tanamlah. Tentang tempatnya tak kira dimana, asalkan sesuai pada fikiran kita dan dapat mengelak daripada diselongkar binatang,” tambah Dr. Anisah.

Di kalangan masyarakat Melayu, uri cukup dijaga. Selain ditanam beserta dengan pelbagai benda, seperti jarum, paku, lebai, adakalanya batik dan sebagainya. Malah sesetengah tempat ia dipasang lilin waktu malam selama tujuh malam.

Menurut mereka lagi, jika ditanam begitu saja, macam macam perkara akan menimpa bayi. Takut dengan musibah musibah yg dikatakan itu, ramai ibu bapa yg terpaksa patuh dengan cara menanam uri.

Semua itu, menurut Dr. Anisah hanyalah adat orang Melayu yg telah diamalkan turun temurun. Mengamalkannya tidak salah kerana ia cuma budaya, asalkan tidak memesongkan keyakinan.

Bagaimanapun menurut beliau, jika petua orang tua itu menjurus ke arah suatu kepercayaan atau keyakinan maka ia tidak boleh diamalkan.

“Masalah akan timbul jika kita benar benar percaya bahawa kita kena tanam uri dengan bahan bahan tertentu supaya anak tidak berkudis, mengelak drpd menangis malam, sawan dan sebagainya. Kedaan itu jelas bertentangan dengan syarak dan boleh membawa kepada khurafat. Misalnya kalau letak jarum atau paku semasa tanam uri dapat mengelakkan drpd gangguan makhluk halus jelas ini salah. Kita dilarang terus drpd percaya yg lain selain ALLAH,” katanya lagi.

Tapi bagaimana pula jika uri berkenaan dibuang saja? Apakah hukumnya?

“Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri, Cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya dipelihara dan dijaga dengan baik.

“Jika dibuang saja pun tidaklah menjadi dosa tapi seelok eloknya dibasuh dan ditanam supaya tidak kotor dan berbau busuk yg mungkin akan menimbulkan masalah kepada orang lain pula,” katanya lagi.

Malah menurut Dr.Anisah, perangai anak anak tidak ada hubung kait dengan dimana atau macamana uri diuruskan. Semuanya bergantung pada didikan yg diberikan ibu bapanya.

Nabi pernah berkata, seorang bayi yg baru lahir ibarat sehelai kain putih. Ibu dan bapanya lah yg menentukan sama ada dia menjadi Majusi atau Nasrani.

Malah menurutnya lagi, tidak ada doa doa khusus untuk dibacakan semasa menanam uri bagi menjamin menjadi anak yg soleh atau solehah.

“Cukup sekara baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi junjungan kita Muhammad. Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam,” kata Dr. Anisah

uri kita..

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers