titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Monday, October 31, 2011

dengar suara dia jer dah cukup buat ku sakit hati!


ish ish ish..apelah yang makcik nih memarah nih ek..sore sapa ntah yg dia tanak sangat dengar tuh..tak baik kan...tapi memang ku sakit hati pon...sakit hati dengar bunyi....JAM LOCENG!memang standard la kan, tetiap malam, sebelum tido wajiblah ku kunci cintamu jam loceng untuk mengejutkan ku supaya tak terlajak pergi keje.tapi ku hanya guna henfon yer kengkawan, jam loceng original rosak dan tak terbeli-beli lagi yang baru...tapi itulah, bila dia bunyi sebagai tanda masa dah time, mesti sakit hati dan automatik tangan nih teraba-raba nak silentkan bunyi dia..adesss....terasa macam baru jer lena dah kena bangun..hihihi..korang pon mesti salu camtu kan...hurmmmm..untungnya mereka yang sangat punctual dan boleh bangun pagi dengan tanpa tangguh-tangguh..:-)


mencik tau

tak sempat ku merasa kasihnya..

Salam...sedar tak sedar kita dah sampai ke penghujung Oktober...kejap jer rasa masa berlalu..harini 30 Oktober, genap 3 tahun ibu mertua ku pergi meninggalkan kami...daku sempat mengenali dan merasa sedikit kasih nya masa ku masih lagi berkawan dan bertunang dengan suamiku...dia pergi mengadap Ilahi lebih kurang 6 bulan sebelum kami bernikah....ibu mertua ku ini seorang yang sangat lembut orangnya...masa ku sempat ketemu dia dulu pon dia dah sakit, tak boleh nak bercakap sangat tapi dari dari riak wajah dan senyum nya ku dapat rasakan dia merestui hubungan kami..ada la beberapa kali ku berkunjung ke rumah bakal suamiku pada ketika itu sambil menziarahinya...masih lagi ku ingat, sehari sebelum dia pergi aku ada juga datang menjenganya, dia pegang tangan ku masa ku bersalam nak balik..pegangan nya ku rasakan lama sikit, seolah-olah tak kasi ku pulang...bila dikenang balik, rasa sedih sangat..terkejut la jugak  tetiba masa tengah kerja bakal suami call bagitau maknya dah takde...TUHAN lebih menyayangi dia kan... tatkala itu jadilah suami ku yatim piatu kerana ayahnya dah terlebih dulu meninggal dunia masa dia berumur 14 tahun...tapi ku bangga dengan dia, sebab dia boleh berdikari sendiri walaupun dia anak bongsu..hurm...oklah, sebelum air mataku meleleh lebih banyak..ku mengundur diri dulu yerk...semoga mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin dan Al-Fatihah untuk mereka yang telah tiada...:)

Friday, October 21, 2011

aihh..dah besar dah dia!

lama tak bukak cerita pasal anak dara saya kan..skang nih dia ngah tido, kang tetengah malam kang time ibu dia dah start mengantuk kang dia lak bangun..adesss..dah berkali-kali terkena..tapi nak buat camner kan, siang tadi main tak ingat dunia, dah waktu gini mula la dia ngantuk..nak dihalang dari tido sian plak tengok..hurm..layankan ajer...

sedar tak sedar anak saya tu dah pon berumur 1 tahun 9 bulan..rasa macam baru jer lahirkan dunia..terbayang-bayang lagi wajah dia masa baru kuar dari perut ku ini...skang nih dah macam2 pandainyer..bercakap toksah citer la, asiklah bercakap walaupun kami tak berapa nak paham, makan pon dah makan suma benda, berkawan pon dengan orang besar-besar aje...hurm..apa lagik ek..cukuplah kot, kang orang kata nak upkan anak sediri plak kan..hehehehehee...pape pon, ku memang suka dia dah besar, but at the same time ku rasa rindu sangat kenangan dengan dia masa dia masih baby..skang nih takleh dah nak beli baju size baby..huwaa...apesal ntah aku rasa gitu, korang yang dah bergelar ibu nih ada rasa camtu gak tak?erm..adakah ini alasan untuk ku menambah anak dan memberikan hannah adik..apakah?..hahahahaa


hannah nak kawan boleh ibu?muahahaa

eh eh..dah 6 tahun la saya di sini

bulan oktober ni memang bulan yang paling bermakna dalam hidup ku..ada la beberapa perkara yang jadi dalam bulan ini..salah satu darinya ialah..hehehee...aku dilantik sebagai penjawat awam dalam bulan ini juga...how sweet..sama dengan bulan kelahiran ku juga..3 oktober aritu genap la 6 tahun ku setia di sini..dari memula posting ku trus duk kat Kementerian ini dan di bahagian ini sampai lah skang...bila la nak tukarkan saya..ada kalanya jemu juga, tapi memandangkan ku ada kawan-kawan sekeliling yang sangat baikk hati, ku gagahkan jua..huhuhu...kejap jer rasa..dulu keje swasta pon tarap kontrak jerk,  so dapat kerja tetap nih dah tentulah ku terima dengan gumbira...biarlah tinggalkan gaji yang dibayar setaraf ngan kelulusan ku itu, demi masa depan ku pilih untuk terus berada di sini...semoga semangatku akan terus kental sebab orang keje gomen salu kena hentam dan dilabel tak berkualiti dan rezeki ku disini diberkati oleh NYA...Amin!


Thursday, October 20, 2011

takbur seorang isteri, buat ku makin minat kat mamat nih!

sape tengok citer nih  malam tadi, ala kui 9 @ tv 9..lakonan hero kegemaranku, beto kusyairi dan si nabila huda...i like both of them...kalu berlakon sangat hidup bagi diriku...actually ku ter bukak tv9 tuh sebab pas abis berita, saja la tengok channel mana yang ada citer best-best, salunya tak dapat peluang tengok drama sebab hubby suka tengok bola dan sukan, la nih dia gi outstation, so dapatlah merasa..hehe..citer nih bagiku menarik, ada pengajarannya, kisah seorang suami yang makan hati sebab terpaksa bergantung hidup dan menguruskan restoran kepunyaan isteri...si nabila huda nih isteri kedua dia selepas isteri pertama meninggal dunia...orang kaya la katakan, ada la sikit act sampai menghalau si suami nih...last2 dia insaf selepas kena hepatitis c and akhirnya meninggal dunia selepas suami dia maafkan dia..hurm..pasni setiap rabu ku kenalah bukak tv 9 tuk tengok drama-drama best camni..sebab ku memang tak layan drama lawak yang salu ntah hape hape tuh...haha...

ku suka tengok muka dia yang ala-ala takde perasaan!

Sunday, October 9, 2011

besar periuk..besarlah keraknya

Haii..jumpa lagi...mata tak ngantuk la plak...semalam dah selamat lah uncle Najib, sukati jer panggil uncle bentangkan budget 2012...budget mesra rakyat katanya..syukur Alhamdulillah...ada juga berita yang menggembirakan bagi kami..ok, takmo cakap pasal budget tuh cuma nak share jer apa ku rasa disini, kalaulah kita nih banyak pendapatan, mesti kita banyak hutang jugak kan...ku akui la, kehidupan kami suami isteri memang tak mewah, cukup makan pakai dah Alhamdulillah, nak bershopping selalu tu memang tak dapatla..memang ku salu rasa jeles dengan kengkawan yang kerja bergaji besar, leh duk rumah cantik, bleh shopping ape yang diorang teringin nak beli..hurm..memang heaven la kan...tapi tu la, tak semuanya orang yang banyak duit tu hati senang...sebab bila kita ada duit mesti kita nak beli rumah besar, kereta besar yang tentunya nak bayar bulan-bulan pon makan riban-riban..so, kiranya sama jerla, kita gaji kecil, blanja pon kecil kecil, gaji besar blanja besar-besar, apa yang peting sebenarnya cara kita berbelanja dan yang paling-paling kita harus buat adalah sentiasa bersyukur atas apa jua rezeki darinya...tak baik kan bersungut, tak baikkan dengki  ngan orang..tu kan rezeki dia....hurmm..jom kita renung-renungkan!


uish..jenuh nak cuci kerak piuk besar camni!

giveaway "SAKURAshawl"


dah lama tak join GA..so teruja nak join GA cik sakura nih..moh shopping tudung cun  kat sini  dan kalau rajin join jom!opss...hope ada tuahku sebab winner akan di announce on 17 oct..opss...it's my birthday..lalalala...mau tag:
*kak ajumohit
*kak mazz zaini

sian anak saya tak banyak mainan!

hehe,..entry sedih la plak mokcik nih..tengah duduk2 tengok tv sambil melayan anak daraku yang makin banyak akal nih, ku terpandanglah bakul mainan dia..yer, anak saya tetap ada mainan, kata kanak-kanak kan....cuma barang-barang mainan dia tak banyak...i meants tak sebanyak mainan anak orang lain..ahaks...sian dia kan..mak pak dia kedekut kot ek...tak jugak..maybe sebab kami sangat jarang belikan dia mainan, so apa yang ada tu taklah bertambah-tambah..bukan per...anakku lebih suka layan tv, henfon ibu nya nih..dok tengok video dan gambar dan skali skala layan galaxy tab paklong dia..hahaha...dia lebih minat benda bervisual camtu dari barang mainan yang sebijik-sebijik tuh...memang tui, tak elok ajar anak tengok tv dan ku akan kurangkan aktiviti itu...dan ku akan belikan brang mainan yang bukan saja untuk main tapi juga boleh belajar...teringin juga nak ada anak yang bijak macam anak kalian kan..hikhik...kalau kengkawan ada toys/buku/gadget2 yang bagus untuk tumbesaran anak-anak, sila suggestkan utk saya yerkk...thanks in advanced!


Saturday, October 8, 2011

tua tak semestinya dewasa..

wah dah bulan oktober la..hehehe..bulan ni umurku bertambah lagi..hukhuk..nevermind, age is just a number right, even muka tua, hati haruslah maintain muda..ngengenge..dalam ku meniti usia nih, bermacam-macam benda yang daku jumpa, berbagai perkara yang ku belajar, bersilih ganti suka dan duka yang ku jalani dan tempuhi dan Alhamdulillah, sampai ke saat ini daku masih lagi mampu menjalani kehidupan yang sederhana dan simple ini...i wish i could be more matured  dan kurang skit berhati tisu nih..tak larat den nak layan perasaan sendiri..haha..kadang-kadang kita tengok orang yang makin bertambah usia nya akan jadi makin matang, tapi ada juga yang tak kan?...ada kalanya orang muda tu lagi dewasa...lagi boleh berfikir dengan waras dan sempurna tanpa terlalu mengikut kata hatinya..bak kata pepatah, ikut hati mati, ikut rasa binasa..so sila ikut suka..hehehehee...oklah, daku nih nak cuba merajinkan diri menulis kat blog nih, jangan riso even takde coretan baru dari daku, ku tetap bw umah korang suma tau..sebab korang memang best-best, korang semua la sumber inspirasi ku di laman nih dan harap sangat satu hari nanti ku pon akan dapat bertemu empat mata ngan korang...really want it!

bila anak tak lagi berharga

semenjak kebelakangan ni banyak sangat kita baca mengenai kes buang baby, dera baby, campak baby dan yang paling buat ku sakit hati dan geram bila dengar baby 23 hari diliwat bapa sendiri...Nauzubillah...mana la letaknya akal mereka mereka ni yer...bukan semua orang dikurniakan rezeki untuk menimang anak sendiri, ada yang makan tahun nak dapatkan zuriat dan harta yang satu ini..tapi mereka yang dah dapat rezeki termahal ni, sanggup buat benda-benda bodoh camni...dalam kita meneruskan kehidupan di dunia yang makin tua ini, semoga perkara-perkara begini takkan terjadi lagi dan kita sama-sama diberi kesedaran untuk tak melakukan perkara yang menjengkelkan seperti ini...ku bermohon semoga kita semua dipelihara oleh NYA sampai kita kembali ke sana nanti...Amin!



SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers