titipan mesra, cetusan rasa

Salam Sejahtera para pengunjung, semua catatan di laman ini adalah cetusan hati daku sahaja, tiada niat menyindir sesiapa yer..andai ada yang terasa atau ada silapnya di mana-mana sila beritahu daku.. sumber gambar adalah dari google sekiranya bukan dari milik peribadiku..selamat membaca dan happy blogging!

kamu sumber ilhamku

Tuesday, November 1, 2011

pantang larang bila ada kilat atau guruh!

hujan masih lebat di luar sana...ku masih lagi berada di opis di kala ini..maklumkah, kami suami isteri pergi kerja naik kuda motosikal aja....makanya, walaupun ada set baju hujan, waktu kilat sabung menyabung dan petir berdentam dentum nih, tak berani jugak nak redah..kang tak pasal-pasal jer...anak kecil lagi..hehehehe..teringat waktu kecil-kecil (sampai skang pon), kalau la dengar bunyi guruh atau nampak petir time hujan, otomatik mak akan suruh kami buat beberapa perkara...iaitu, sila jangan buka tv..kalau tengah dok syok tengok citer best pon, dikehendaki dengan segera menutup tv tersebut..dengan muka masam mencuka sebab tak puas hati, kami akan tutup..takut weih..kang kena sambor, mati den..ngengenge...lagi satu petua/pantang larang mak daku ialah, sila tutup semua cermin dengan kain..tak kisahla kain batik ke, kain pelikat ker hatta dengan towel skali pon bole...janji bertutup...takut punya hal gak la nih....lagi satu yang paling tak tahan ialah, sila jangan tutup telinga time dengar bunyi guruh...nanti pekak! signifikannya tindakan ini?ntah ler...mungkin ada kebenarannya juga tapi ku tak pernah plak persoalkan balik kat mak..kang jadi anak derhaka lak...so, apa nasihat mak tu silalah ikut yerk kengkawan..ku kan anak yang baik..hahahaha..okiesla, itu sahaja petua di petang hari ini..daaaa



13 comments:

PinKy MoMMa said...

sebab mak keje telekom so dia pesan jgn cakap tepon hahahaha..rindu kat cik pah saya kat kl tu ;p

kak shida balik elok elok yer..kerlazzz kak shida bg petua skrg ni ekekeke

YATZAKIE said...

haha.saya time petir ni la suke tutup telinga..tp betul ke boleh pekak nanti??eei..takutnye..

NM02 said...

jgn tutup je tv tu, cabut sekali plugnye..

chichi said...

betul..teringat sedara pecah gegendang sbb masa tengah cakap tepon tetiba petir...ngeri bila ingat

.:fyzz:. said...

oo ya ka ..tak leh tutup telinga ya..tp cam mak iduraz kata tui ..sama cam mak saya gak..dulu2 dok syoik tgk rncgn best kt tv..kalu hjn n guruh ja msti kena off...huhuhu..
g pun leh jadi litar pintas kan..bahya

MrS. F!zA said...

hihihi betul2x..rumah sedara kita tgk tv time kilat..lps tu kena sambar trus meletup..huhu

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

paling takut kilat... sebab memacam ceta dengor walau tak pernah la di timpa per...alhamdullilahhhh

Maya Mayana said...

emm tk pernah dengor pulak jgn tutup telinga..memang kalau guruh,petir jgn buka tv,bergayut kat tv atau duduk bwh pokok...bahaya...

Alin Marlini said...

dari dulu perkara yg sama mak suruh buat bila guruh/petir. Tapi bab ttp cermin tu dah takder...

wahida said...

lagi satu jgn ckp kat fon...bahaya!!

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk tau

nizam silverlight said...

zaman sekarang 1 lagi kena tutup klau kilat. WIFI umh. dlu pkai maxis home, bila ad kilat skit trus rosak modem dia. 3 4 kali bli baru

nizam silverlight said...

zaman sekarang 1 lagi kena tutup klau kilat. WIFI umh. dlu pkai maxis home, bila ad kilat skit trus rosak modem dia. 3 4 kali bli baru

SEMOGA SENTIASA DIBAWAH RAHMATNYA

Daisypath Anniversary tickers

PERMAISURI KASIH SAYANG

Lilypie Second Birthday tickers